ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Любителите на черния шоколад със сигурност ще се зарадват да научат, че той е полезен срещу високо кръвно налягане и съответно за намаляване на риска от инфаркт, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американско изследване.
Черният шоколад е богат на вещества, известни като флаваноли, които допринасят за понижаване на високото кръвно налягане - известен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.
Флаваноли съдържат и някои плодове, сред които ябълки, круши, грозде и боровинки.
В настоящото проучване, обхванало над 14 000 души, авторите му от университета Уолдън в Минеаполис, САЩ, са потърсили връзка между консумацията на черен шоколад и пониженото кръвно налягане.
За целите му участниците са били разделени на три групи, които консумирали различни количества - едно или две блокчета, три или четири блокчета и над четири блокчета черен шоколад седмично.
Специалистите са отчели "съществено понижение" на кръвното налягане сред всички изследвани лица, консумирали най-много черен шоколад.
Скорошно австралийско проучване - анализ на 15 предишни изследвания, също установи, че черният шоколад понижава високото кръвно налягане.