Последвайте ни в Google News Showcase
През есента хората са склонни към по-меланхолично настроение, депресия и леки неразположения. Оказва се обаче, че един от най-полезните дарове на есента - тиквата, може да има положителен ефект върху здравето ни.
WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)
Проучванията са доказали, че тиквата има значителни лечебни свойства поради наличието на уникални естествени хранителни вещества. Съдържа няколко фитокомпонента, принадлежащи към категориите алкалоиди, флавоноиди, както и палмитинова, олеинова и линолова киселина. Също така различни важни лечебни свойства, включително антидиабетни, антиоксидантни, антиканцерогенни, противовъзпалителни свойства.
Както се вижда от ярко оранжевия ѝ цвят, тиквата съдържа бета-каротин, който се превръща във витамин А. Изследванията показват, че витамин А играе важна роля за подсилване на имунната функция, като ви помага да се предпазите от инфекции, вируси. Витамин С помага за по-бързото излекуване от настинка, насърчава имунната активност чрез повишаване на активността на имунните клетки и увеличаване на белите кръвни клетки.
Освен това тиквата може да помогне за намаляване на риска от метаболитен синдром.
Японско проучване от 2015 г. установи, че диети с високо съдържание на каротеноиди - пигментите, открити в плодовете и зеленчуците, които им придават оранжев, жълт и зелен цвят - могат да помогнат за предотвратяване на метаболитен синдром.
Експертите отбелязват, че тиквата е полезна и за предотвратяване на развитието на рак. Въпреки че няма отделни „суперхрани“, които могат да предотвратят рака, има доказателства, че здравословната диета може да намали риска от развитието му. В допълнение към това антиоксидантните свойства на каротеноидите, витамините А и Е, открити в тиквата, могат да предпазват от някои видове рак, като рак на гърдата.