ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Червеното цвекло е суперхрана, която често подценяваме. Неговите хранителни качества са многобройни, заради което то трябва да се консумира по-често.
Червеното цвекло носи на организма незаменими вещества. Някои от тях са известни с мощното си влияние срещу различни заболявания, включително рак. Веществото антоцианин, което дава наситения цвят на цвеклото, има силни противоракови свойства и е полезно в превенцията на опасната болест.
Цвеклото съдържа и бетаин, който има много стабилни противовъзпалителни свойства, полезни в много отношения за организма, най-вече за сърдечносъдовата система.
Освен тях в червеното цвекло се намират и полезни витамини и минерали, а именно витамини В1, В2, В12, С, мед, магнезий, калий, желязо, фосфор, йод.
Благодарение на всички тези вещества червеното цвекло осигурява подкрепа на организма срещу някои сериозни заболявания и състояния.
Ето за какво помага то:
Детоксикира тялото
Забавя процесите на стареене
Укрепва кръвоносните съдове
Стимулира метаболизма и храносмилането
Стимулира чернодробната функция
Мощен антиоксидант е
Доставя целулоза и пектин на тялото
Увеличава издръжливостта и енергията
Намалява риска от инсулт и инфаркт


