BG EN

Сушените плодове са коварна сладост

Докторе

Сушените плодове са коварна сладост

49733
на 28.12.2013
Сушените плодове са  коварна сладост
Автор:   Ретро

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Обичам изсушени смокини и кайсии, заради аромата, витамините и концентрираната в тях плодова захар. Но напоследък след консумация на тези, бих ги нарекла естествени бонбони, получавам подуване и сърбеж на устните. Възможно ли е да имам алергия  и да проявявам някаква хранителна непоносимост?

препоръчано

Ралица Иванова, София

 Трябва да се прави разлика между понятията “хра­ни­тел­на не­по­но­си­мост” и “хра­ни­тел­на алер­гия”. При непоносимост организмът реагира с болестни прояви към дадена хра­на, но причината за тази реакция не е  свър­за­на с имун­на­та сис­те­ма. Например, недостигът на ензима лак­то­за / вещество, което ускорява биохимичните процеси в организма/­ води до не­по­но­си­мост към млякото и млечните продукти. Тези храни не се преработват правилно в човека и причиняват подуване на корема, га­зо­ве, пов­ръ­ща­не, бол­ки, ди­а­рия. При алер­гия към различни плодове и продукти  също се наблюдава га­де­не, пов­ръ­ща­не, ди­а­рия, както и обрив, отоци и сър­беж на ус­т­ни­те. Но причината за тези оплаквания е имун­на­та сис­те­ма, която е претоварена и пог­решн­о смя­та, че консумираните хра­ни са вредни. Като се стреми да за­щи­ти ор­га­низ­ма, тя про­из­веж­да спе­ци­фич­ни вещества /иму­ног­ло­бу­ли­ни/. И щом чо­век поеме повторно,  дори съвсем малко количество от набедените ястия, имун­на­та сис­те­ма ос­во­бож­да­ва  като мощен поток защитни вещества. Те от своя страна отключват описаните болестни прояви. Понякога алергичните реакции към определени храни се получават секунди след приема им. Често може да настъпи шок – състояние на силно зат­руд­не­но ди­ша­не, не­рит­мич­на дейност на сър­це­то, по­ни­жено кръвно­ на­ля­га­не. Причина за хранителните алергии много често са консервантите във фабрично изсушените плодове /сливи, кайсии, смокини и др./, които са претърпели специална химична обработка. Виновни могат да бъдат и овкусителите и оцветителите в различни месни продукти, /луканки, наденици, салами/. Друг причинител на хранителна алергия са някои естествени съставки в плодовете. Например хората, предразположени към сенна хрема, реагират остро след похапване на  изсушени или презрели банани или киви. Причината е голямото количества на веществото хистамин в тях. Проблеми създават и престоялите ядки / фъстъци, орехи, бадеми/, по чиято повърхност се развиват гъбички, водещи до отделянето на отровни вещества, провокиращи алергия. Най-сигурният начин да  се избегне болестта  е пълният отказ от опасните храни и специално внимание към плодовете. Те трябва да са изсушени собственоръчно, което е гаранция, че не съдържат консерванти. Задължително е в домашната аптечка да има антихистаминови препарати, които да се вземат и при най-малката алергична проява. Ако пък възникне риск от алергичен шок, на потърпевшия трябва веднага да се инжектира подкожно съдържанието от половин ампула урбазон. Склонните към алергия е добре да си направят тест, за да са наясно какви храни да избягват.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК