Съвет от специалисти: Не яжте вафли, пълни са с трансмазнини

Бомба

Съвет от специалисти: Не яжте вафли, пълни са с трансмазнини

16337
на 01.09.2017
Съвет от специалисти: Не яжте вафли, пълни са с трансмазнини
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Вкусни, сладки, хрупкави и изкусителни, кой ли не ги е хапвал когато му прегладнее или когато е изкушен да си подслади душата. Вафли, сладкиши и десертчета, които са на една ръка разстояние по магазините.  Вкусни, но и супер вредни са захарните глезотийки, алармират специалистите по здравословно хранене. И вредата им не идва единствено от рафинираната захар, но и от мазнините, с които са пълни те.

препоръчано

Изкуствените трансмастни киселини, популярни като трансмазнини, които се влагат при производството на вафли, сухи пасти, бисквити, кексове, са по-опасни дори от животинската мас. Те са толкова лоши, че по решение на Европейския парламент етикетите на всички суровини, полуфабрикати и готови продукти в държавите от съюза задължително включват информация за наличието им.

Тези мазнини се произвеждат от течни растителни масла и това привидно ги прави подходящи за борещото се със затлъстяването човечество. Доскоро всички мислеха така, но науката откри, че опасните трансмазнини са по-вредни дори от животинските – многобройни проучвания доказват, че са рисков фактор за сърцето и артериите.

Заради особеност в разграждането им те се задържат дълго в кръвта, започват да се отлагат по кръвоносните съдове и да образуват плаки. Натрупванията от своя страна стесняват „тръбичките“ на онази преносна инсталация, благодарение на която живеем. Резултатът е повишаване на кръвното налягане с всички произтичащи от това рискове.

Целта на втвърдяването на растителните мазнини е да се повиши точката на топене, което ги прави подходящи за използване при производство на храните и удължава трайността, тъй като намалява способността им да се окисляват. Този процес обаче често води до странични ефекти. Чрез хидрогениране течните растителни мазнини се превръщат в твърди, или най-популярно казано – в маргарин.

Хранителната индустрия ги използва повече от 100 години, за да удължи срока на годност на кексове, бисквити, пасти, вафли и изобщо на всички сладкиши и разните соленки това не изчерпва рисковия списък – течните мазнини може да се трансформират в трансмазнини и при пържене, което вкарва в немилост и чипсове, картофки, хамбургери.

Основен източник на трансмастни киселини в съвременното хранене са частично хидрогенираните растителни масла. Супер вредните трансмазнини не само вдигат лошия холестерол, но и намаляват нивото на добрия. Увеличаване на консумацията им дори само с няколко процента, води до удвояване на риска от сърдечносъдови заболявания.

 

lechitel.net

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 май - Близнаците да си наложат спокойствие, Козирозите да се пазят от скандал с брачната половинка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 май - Близнаците да си наложат спокойствие, Козирозите да се пазят от скандал с брачната половинка
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова с ЕКСПЕРТЕН АНАЛИЗ пред ПИК TV: ГЕРБ, ДПС и ППДБ потискат кампанията, защото разчитат на твърдите си ядра! Нови компромати - в седмицата преди вота (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова с ЕКСПЕРТЕН АНАЛИЗ пред ПИК TV: ГЕРБ, ДПС и ППДБ потискат кампанията, защото разчитат на твърдите си ядра! Нови компромати - в седмицата преди вота (ВИДЕО)
ново
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК