ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Учени от Корнелския университет са установили, че колкото по-често се хранят заедно колегите, толкова по-продуктивна е работата им, съобщи сп. Human Performance.
Изследването е продължило 15 месеца, през които учените са анализирали работата на 50 противопожарни служби и са анкетирали 395 инспектори. Те е трябвало да оценят по скалата от 1 до 10 продуктивността в работата на противопожарните бригади. В анкетата е бил включен и въпросът колко често ядат заедно пожарникарите.
Оказало се, че групите, чиито членове се хранят заедно най-често, са получили и най-високи оценки за ефективност и за работа в екип.
"Когато се храните заедно с някого, това е по-интимен процес от съвместното гледане на таблица в Exel. От гледна точка на еволюционната антропология, съвместното приемане на храна е отколешна традиция, обединяваща общността" - отбелязват американските учени, предаде БТА.
Специалистите от Корнелския университет съветват работодателите по-често да отварят в компаниите столове и кафенета, където сътрудниците им биха могли да се хранят заедно, тъй като така се повишава продуктивността на работата им.


