Цените в България са по-ниски, но сръбското сирене и месо е по-вкусно, затова го купуват, независимо от цената, твърди „Вечерни новости”
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
България бе приета за член на Европейския съюз преди 10 години и получи много придобивки от това. Изградени бяха пътища и магистрали, в страната дойдоха големи европейски вериги за хранителни стоки, стандартът на хората се повиши, но много живеещи в София и пригранични със Сърбия райони пазаруват у нас. Това пише сръбският вестник „Вечерни новости”.
Причината за пазаруването в Сърбия е доброто качество и вкуса на сиренето и месото, въпреки че цените в ?България средно са с 10% по-ниски, отколкото тук, твърди сръбската медия.
Цитират се думите на представител на БТПП, според който преди приемането на България в ЕС страната е имала БВП на ниво 27% от средноевропейското равнище, а сега този процент вече е 48 на сто.
Друго предимство от европейското членство е свободното придвижване на хора в Европа. Така близо 2 милиона българи вече работят извън страната, но лошото е,че сред тях е голям процентът на висококвалифицираните кадри.
Цитират се думите на Драган Йованович, сърбин, който се е преселил да живее в България и е открил ресторант за сръбска храна. Според него, в София той и семейството му живеят много по-добре, отколкото в сръбската провинция.
„Хората тук имат същия вкус, както в Сърбия. След година в София, не мисля да се връщам. Просто тук имам по-добър живот”, казва Йованович. Така всеки по различен начин оценява европейското членство, но като цяло по-добрият стандарт и възможността да потърсиш работа навсякъде в Европа е предимство, завършва медията.
Превод:ПИК