BG EN

Тази рецепта подлуди домакините: Козунак в тенджера

Животът днес

Тази рецепта подлуди домакините: Козунак в тенджера

25021
на 22.04.2022
Тази рецепта подлуди домакините: Козунак в тенджера
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Съществуват какви ли не рецепти за домашни козунаци. Някои от тях са по-сполучливи от други. Най-важно е не какви продукти ще използвате и каква плънка ще добавите на обредния хляб, а с какво желание ще го измайсторите.

препоръчано

Бабите на село твърдят, че ако човек изрича молитва, докато меси козунак, накрая той е още по-сладък, вкусен и на конци. Ще ви споделим рецепта за козунак в тенджера, който винаги се получава много дебел и пухкав. Ето и какви продукти е нужно да имате пред себе си:

• прясно мляко - 180 мл;

• захар - 130 г;

• ванилия - 1 бр.;

• яйца - 2 бр.;

• мая - 25 г;

• лимонова кора;

• брашно - 700 г;

• масло - 50 г разтопено;

• олио - 5 с.л.;

• жълтъци - 1 бр. за намазване;

• кафява захар - за поръсване;

• сушени череши - 10 бр.

Начин на приготвяне:

Млякото се затопля предварително. В него се натрошава маята, добавят се 2 с.л. брашно и се разбърква много добре, докато не се получи смес, наподобяваща каша. Оставя се настрани, докато маята се активира, а през това време се замесва меко тесто. Добавките, които задължително да сложим на козунака, ако искаме да се получи перфектен.

В тестото се слага маслото, а олиото служи за измесване. Самото месене е трудоемко, защото отнема повече време, а и козуначеното тесто преминава през три етапа на втасване. Когато втаса готовото тесто, се разделя на три равни части. Оформят се фитили, които след това се сплитат на плитка.

Пригответе си тенджера, чиито диаметър е приблизително около 20 см. Съдът се покрива с хартия за печене, така че козунакът да не залепва по повърхността му. Прехвърлете готовия козунак в тенджерата и го оставете да втаса за още половин час. Най-отгоре се маже с жълтък и олио и се поръсва обилно със захар. Може да се набодат и сушени череши за още повече вкус и аромати.

Фурната се загрява предварително на 170 градуса и след това слагаме тенджерата с козунака. Пече се, докато не се получи златиста коричка. След 20-ата минута е желателно да покриете козунака с фолио, така че да не загори. В долната част на фурната е добре да поставите канче с вода, което ще предпази обредния хляб от изгаряне.

Докато оформяте фитилите, може да поставите плънка по ваш избор. Ако заложите на портокалови корички, захаросани парченца цитруси, шоколад, стафиди или локум, няма да сгрешите. Тази добавка си хармонира отлично с козуначеното тесто и го прави още по-вкусно и апетитно. Опитайте този козунак в тенджера, получава се страхотно!

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Скорпионите да не пътуват, Стрелците да обърнат внимание на семейството ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Скорпионите да не пътуват, Стрелците да обърнат внимание на семейството
ПИК TV x
ЕДИНСТВЕНО В ПИК TV! Виктор Димчев: ППДБ си смениха дилъра, казва се Румен Радев. Готви се гражданска война с кръвопролития и жертви. Кандидатите на ГЕРБ за Дондуков 2 може да са само Христо Стоичков и Лили Иванова (ВИДЕО) ЕДИНСТВЕНО В ПИК TV! Виктор Димчев: ППДБ си смениха дилъра, казва се Румен Радев. Готви се гражданска война с кръвопролития и жертви. Кандидатите на ГЕРБ за "Дондуков" 2 може да са само Христо Стоичков и Лили Иванова (ВИДЕО)
ново
Днес: 111
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК