ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Храната, която консумираме, е един от факторите, оказващи пряко влияние на нашето кръвно налягане. Но един продукт е в състояние да го намали за минути и има ефект на лекарство.
Независимо дали го използвате като основа за сос за паста или като подправка за дресинги за салати, чесънът е не просто подправка. „Проучване показа, че ефектите от консумация на чесън са подобни на тези на антихипертензивните лекарства. Признати са неговите ползи за сърдечно-съдовото здраве. Те се свързват с понижена артериална скованост и вискозитет на кръвта“, споделя руският лекар д-р Татяна Захарова.
Изследователите решават да преразгледат изследването, като се фокусират върху екстракта от стар чесън. Анализът показва, че добавките с чесън са в състояние да намалят както систолното, така и диастолното кръвно налягане. Средно понижение на систоличното кръвно налягане с 8-10 mm Hg. Това намаление също се свързва с 16-40% намаление на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Екстрактът от чесън също така значително намалява кръвното налягане, пулсовото налягане, скоростта на пулсовата вълна и артериалната скованост.
"Нашите червени кръвни клетки реагират на сярата в чесъна, като създават газове азотен оксид (NO) и сероводород (H2S). Тези съединения отпускат и разширяват кръвоносните съдове", споделят експертите.


