ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Когато става дума за здравето на мозъка, лекарите препоръчват да се следват няколко прости правила, за да се сведе до минимум рискът от невродегенеративни разстройства. Например, според д-р Уилям Лий, има определени храни, които могат да бъдат защитни и да предотвратят появата на деменция.
По-специално, за подобряване на паметта и когнитивните способности, той препоръчва консумацията на куркума. "Активната съставка в подправката е куркуминът. Той е мощен антиоксидант и противовъзпалително средство, което е свързано с подобряване на паметта и образуването на нови мозъчни клетки", казва докторът. Той съветва да се добавят разнообразни подправки към различни ястия, включително обикновени бъркани яйца, пържени или задушени зеленчуци и сосове, пише Express.co.uk.
Допълнително Лий предлага да включите в ежедневното си меню по-мазни риби от рода на сьомга, пъстърва и сардини. Тази риба е богат източник на така нужните за организма омега-3 мастни киселини, употребявани от мозъка за изграждане на нервни клетки. Омега-3 също могат да отложат когнитивния спад с напредването на възрастта, според множество проучвания.
Друга храна, стимулираща мозъка, са семките от тиква, те са чудесен източник на магнезий, мед и цинк. Това са минерали, които са "важни за оптималната памет и невронната функция", добави Ли. В последните проучвания учените откриха първите признаци на деменция, които трябва да се забележат.
Въпреки че заболяването е нелечимо, ранното диагностициране ще помогне за забавяне на прогресията му, казаха лекарите. Първите признаци на деменция са загуба на памет, промени в настроението, затруднена концентрация и объркване по отношение на времето и мястото. Хората с деменция може да се затрудняват при изпълнение нормални ежедневни задачи.
Към днешна дата учените са установили над 200 подтипа деменция, но болестта на Алцхаймер се смята за най-често срещаната. Според лекари от Асоциацията на Алцхаймер, симптомите се влошават с времето и стават достатъчно тежки, за да пречат на обичайния начин на живот.
„Микроскопичните промени в мозъка започват доста преди първите признаци на загуба на паметта“, отбелязва благотворителната организация. По-специално се наблюдават две анормални структури - отлагания на бета-амилоидни и неврофибриларни преплитания, които увреждат и убиват нервните клетки в мозъка. Последните са "усукани влакна" на друг протеин, известен като тау, който се натрупва вътре в клетките.


