Тайни за хубава закваска (+рецепти)

ШАРЕН СВЯТ

Тайни за хубава закваска (+рецепти)

12957
на 05.10.2019
Тайни за хубава закваска (+рецепти)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

• Закваската съдържа киселина, която реагира с метал, затова я пригответе само в неметални купи. Използвайте голяма купа, тъй като закваската значително ще увеличи обема си и може да прелее.

WINBET – 3 начални бонуса + 3 подаръка за Спорт, Казино и Live Казино! (18+)

препоръчано

• Ако няма да използвате закваската веднага, разбъркайте я и я прехвърлете в чист стъклен, керамичен или пластмасов съд. Покрийте я, но не плътно и съхранявайте в хладилника. Преди употреба винаги я оставяйте да достигне стайна температура. За това ще са необходими от 2 до 12 часа. Колкото по-дълго стои на стайна температура, толкова по-кисела ще стане.

• За да използвате закваската, разбъркайте я и извадете желаното количество. Ако е била в хладилника, оставете я да се стопли до стайна температура. Захранете закваската с равни части брашно и вода, за да възстановите първоначалния обем и разбъркайте. (Например, ако сте извадили ? чаена чаша закваска, разбъркайте ? чаена чаша обикновено брашно и ? чаена чаша топла вода. Добавете с разбъркване към закваската.) Оставете захранената закваска да престои на топло (27-32 градуса) 12-24 часа или докато стане лека и шупне. Разбъркайте я и я покрийте, но не плътно и сложете в хладилника.

• Ако не ползвате закваската 2 седмици, ще трябва да я храните, за да остане жива. Извадете половината закваска и я дайте на приятел или я хвърлете. Останалото количество прехвърлете в голяма неметална купа. Добавете равни части обикновено брашно и топла вода. Нека престои на топло (27-32 градуса) 12-24 часа или докато стане лека и шупне. Разбъркайте закваската и я прехвърлете в чист съд. Покрийте, но не плътно и сложете в хладилника.

• Ако използвате и захранвате закваската поне веднъж на 2 седмици, тя ще остане жива за неопределен период от време.

• Хвърлете закваската, ако развие неприятна миризма, промени цвета си или стане слузеста и лепкава, което означава, че е развалена. Стерилизирайте съда за съхранение, преди да приберете в него нова доза закваска.

Кисела закваска

приготвяне: 10 мин + престояване

доза: около 3 ч.ч.

Квасните хлябове имат уникален тръпчив вкус, който се постига с използването на закваска от мая. С част от закваската се приготвя хляб, а останалата се захранва, за да се използва друг път.

необходими продукти:

1 пакетче (7 г) активна суха мая

2 ч.ч. топла вода (43-45 градуса)

2 ч.ч. обикновено брашно

начин на приготвяне:

1 Разтворете маята във водата в неметална купа с вместимост 4 л и оставете да престои 5 мин. Добавете брашното и бъркайте до хомогенна смес. Покрийте с чиста кърпа. Оставете 48 часа на топло (27-32 градуса), за да ферментира. Разбърквайте по няколко пъти на ден – сместа трябва да шупне и да се надигне, да придобие кисел ферментирал аромат, а по повърхността да избие прозрачна жълтеникава течност.

2 Използвайте закваската за любимите си рецепти. Тя ще остане жива в хладилника до 2 седмици. Употребявайте я и я захранвайте веднъж на 2 седмици.

Квасен френски хляб

Този хляб е достоен съперник на всеки друг от магазина и се приготвя сравнително лесно.

приготвяне: 15 минути + втасване

печене: 20 мин + изстиване

доза: 2 броя

необходими продукти:

1 пакетче (7 г) активна супа мая

1 ? ч.ч. топла вода (43-45 градуса)

4 ? ч.ч. обикновено брашно

? ч.ч. кисела закваска (по горната рецепта)

2 с.л. зеленчуково олио

2 с.л. захар

2 с.л. сол

за нишестената глазура:

1 ? ч.л. царевично нишесте

? ч.ч. вода

начин на приготвяне:

1 Разтворете маята голяма купа с топла вода. Добавете брашното, киселата закваска, олиото, захарта, солта и миксирайте. Месете на набрашнена повърхност 20-30 пъти (трябва да се получи леко лепкаво тесто). Прехвърлете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли отгоре. Покрийте и оставете да втасва 60-90 мин на топло, докато удвои обема си

2 Ударете тестото с юмрук. Сложете го на леко набрашнена повърхност и го разделете на две части. Разточете всяка на правоъгълник с размери 30х20 см. Навийте ги на руло, като започнете от дългата страна и прищипете краищата, за да се запечатат. Сложете ги с гънката надолу в две намаслени тави и подпъхнете краищата. Покрийте и оставете да втасват около 30 мин, докато удвоят обема си.

3 Направете с нож 4 плитки диагонални резки по повърхността на всяка от франзелите. Разбъркайте в малка тенджера царевичното нишесте и водата до получаването на хомогенна смес. Загрейте на средна температура и бъркайте до сгъстяване. Печете ги на 200 градуса 15 мин. Намажете франзелите с останалата нишестена смес. Печете още 5-10 мин или докато покафенеят леко. Извадете ги да изстинат върху скара.

Пълнозърнест квасен хляб с мед

приготвяне: 20 мин + втасване

печене: 25 мин + изстиване

доза: 2 броя

Медът придава леко сладък вкус на този хляб и допълва чудесно тръпчивото квасно тесто.

необходими продукти:

1 с.л. активна супа мая

1 ч.ч. топло прясно мляко (43-45 градуса)

3 с.л. масло, размекнато

2 с.л. мед

2 с.л. меласа

2 ч.ч. кисела закваска (по рецептата, която сме дали)

3 с.л. пшеничен зародиш

1 с.л. захар

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. сол

1 ч.л. пълнозърнесто брашно

3 ? – 3 ? ч.ч. обикновено брашно

зеленчуково олио

начин на приготвяне:

1 В голяма купа разтворете маята в топлото мляко. Добавете маслото, меда, меласата, закваската, пшеничния зародиш, захарта, содата, солта, пълнозърнестото брашно, 2 ч.ч. Обикновено блаино и разбийте до хомогенна смес. Сипете с разбъркване от останалото брашно до получаване на меко тесто.

2 Месете на набрашнена повърхност 6-8 мин, докато тестото стане гладко и еластично. Прехвърлете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли отгоре. Покрийте и оставете да втасва около 1 час на топло, докато удвои обема си.

3 Ударете теспото с юмрук. Сложете го на леко набрашнена повърхност и го разделете на две части. Оформете ги на хлуб. Сложете ги в две намаслени форми с размери 20 х 10 х 5 см. Покрийте ги и ставете да втасват около 1 час, докато удвоят обема си.

4 Намажете ги с олио и печете на 190 градуса 25-30 минути или до покафеняване. Извадете ги да изстинат върху скара

Квасени кроасани с шунка

приготвяне: 30 мин + втасване

печене: 15 мин

доза: 32 броя

Тези красиви кроасани са пълнени с шунка и твърдо сварени яйца. Чудесни са за основно ястие на дамско парти.

Необходими продукти:

2 пакетчета (по 7 г) активна суха мая

? ч.ч. топла вода (43-45 градуса)

1 ч.ч. топло прясно мляко (43-45 градуса)

1 ч.ч. кисела закваска (по рецептата, която сме дали)

? ч.ч. зеленчуково олио

? ч.ч. захар

2 ч.л. сол

5-5 ? ч.ч. обикновено брашно

за пълнежа:

2 ч.ч. ситно нарязана шунка

2 нарязани твърдо сварени яйца

1 нарязана малка глава лук

? ч.ч. кондензирана гъбена крум супа, неразредена

начин на приготвяне:

1 Разтворете маята в голяма купа с топла вода. Добавете млякото, закваската, олиото, захарта, солта, 2 ч.ч. Брашно и разбивайте до хомогенна смес. Сипете с разбъркване от останалото брашно до получаването на средно твърдо тесто.

2 Месете на набрашнена повърхност 6-8 мин, докато тестото стане гладко и еластично. Прехвърлете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли отгоре. Покрийте и оставете да втасва около 1 час на топло, докато удвои обема си.

3 Ударете тестото с юмрук. Сложете го на леко набрашнена повърхност и го разделете на 4 части. Разточете всяка от тях на 30-сантиметров кръг и го нарежете на 8 триъгълника. Разбъркайте съставките за плънката и намажете триъгълниците. Навийте ги от широкия край и ги сложете с острото връхче надолу, на разстояние 5 см в намаслена тава. Завийте краищата, за да оформите полумесец. Покрийте кроасаните и оставете да втасват около 45 минути, докато удвоят обема си.

4 Печете на 190 градуса 12-15 минути или до златисто-кафяво. Извадете ги върху скара. Поднесете ги топли. Съхранявайте в хладилник.

Златни квасени бисквити

Тези меки бисквити са най-вкусни, поднесени направо от фурната.

приготвяне: 30 мин + изстиване

доза: 12 броя

необходими продукти:

2 ч.ч. обикновено брашно

1 ч.л. бакпулвер

? ч.л. сол

? ч.л. сода бикарбонат

? ч.л. студено масло

1 ч.л. кисела закваска (по рецептата, която сме дали)

? ч.ч. суроватка

допълнително масло, разтопено

начин на приготвяне:

1 Разбъркайте в купа брашното, бакпулвера, солта и содата с маслото до получаването на едра ронлива смес. Разбъркайте закваската и суроватката, сипете ги в ронливата смес и разбъркайте с вилица.

2 Месете на добре набрашнена повърхност 10-12 пъти. Разточете тестото с дебелина 1,2 см. Нарежете го с набрашнени 6-сантиметрови формички за бисквити. Наредете ги на разстояние 5 см в намаслена тава.

3 Печете на 220 градуса 12-15 мин или до златистокафяво. Намажете ги с разтопено масло и ги извадете да изстинат.

Селски квасен хляб

Намажете изпечените хлябове с разтопено масло, за да добият прекрасен златист цвят.

Приготвяне: 20 мин + втасване

печене: 30 мин + изстиване

доза: 2 броя

начин на приготвяне:

2 пакетчета (по 7 г) активна суха мая

? ч.ч. топла вода (43-45 градуса)

1 ч.ч. кисела закваска (по рецептата, която сме дали)

2 яйца

? чаена чаша захар

? ч.ч. зеленчуково олио

1 ч.л. сол

6-6 ? ч.ч. обикновено брашно

разтопено масло

начин на приготвяне:

1 Разтворете маята в голяма купа с топла вода. Добавете закваската, яйцата, захарта, олиото, солта, 3 ч.ч. Брашно и разбийте до хомогенна смес. Сипете с разбъркване от останалото брашно до получаването на меко тесто.

2 Месете на набрашнена повърхност 6-8 мин, докато тестото стане гладко и еластично. Прехвърлете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли отгоре. Покрийте и оставете да втасва около 1 час на топло, докато удвои обема си.

3 Ударете тестото с юмрук. Сложете го на леко набрашнена повърхност и го разделете на две части. Оформете ги на хлябове. Сложете ги в две намаслени форми за хляб с размери 20 х 10 х 5 см. Покрийте ги и оставете да втасват около 24 мин, докато удвоят обема си.

4 Печете на 190 градуса 30-35 мин или до златистокафяво. Извадете ги върху скара и ги намажете с маслото. Оставете ги да изстинат.

Квасен хляб

Този хляб се приготвя без месене, има хрупкава коричка и отличителния вкус на киселата закваска.

приготвяне: 20 мин + втасване

печене: 45 мин + изстиване

доза: 2 броя

необходими продукти:

1 кисела закваска (по нашата рецепта)

? ч.ч. обезмаслено сухо мляко

2 с.л. масло, разтопено

2 с.л. Захар

2 ч.л. сол

1 1/2 ч.ч. топла вода (38-45 градуса)

5 чаени чаши обикновено брашно

царевично брашно

начин на приготвяне:

1 Разбъркайте в голяма купа киселата закваска, сухото мляко, маслото, захарта, солта, водата и 2 ч.ч. брашно. Сипете с разбъркване от останалото брашно до получаване на меко тесто. Не го месете. Прехвърлете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли отгоре. Покрийте и оставете да втасва около 90 мин на топло, докато удвои обема си.

2 Ударете тестото с юмрук. Сложете го на набрашнена повърхност и го разделете на две части.

Оформете ги на плитки. Поръсете с царевично брашно две обилно намаслени плоски тави. Сложете питките в тях. Покрийте ги и оставете да втасват около 30 мин, докато удвоят обема си.

3 Направете с нож три диагонални резки по повърхността на питките. Печете на 180 градуса 10 мин. Напръскайте питките със студена вода. Печете още 35-40 мин или до златистокафяво. Извадете ги да изстинат върху скара.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО) СУПЕР ШОУ! Кирил Петков даде рецепта как ПИК да стане нормална медия: Трябва само да... (ВИДЕО)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК