Темпераментът на Испания влиза и в кухнята

Световна кухня

Темпераментът на Испания влиза и в кухнята

34936
на 07.11.2012
Темпераментът на Испания влиза и в кухнята

Ястията са леки, но и хранителни

Испанската кухня се слави по цял свят като една от най-разнообразните в света. Тъй като страната се намира на кръстопът между Африка и Европа, там могат да се опитат както арабски ястия, така и изтънчени специалитети от Стария континент. Освен това се намират и много еврейски и мавърски рецепти. В наши дни като задължителни съставки се явяват и типичните за Северна и Южна Америка картофи и домати. Задължителното нещо, което всеки чужденец трябва да хапне в Испания, е тапас. Това са малки хапки от различни ястия, които се ползват най-вече за мезе на стотиците видове бира, както и традиционното сладко вино сангрия.   Андалуско гаспачо Необходими продукти: 3-4 домата 50 г бял хляб без коричката 1 краставица 1 кутийка майонеза 2–3 с. л. оцет 1 с. л. магданоз щипка захар сол черен пипер кубчета лед   Начин на приготвяне:  Попарваме доматите и ги обелваме. Един от доматите смесваме с накиснат във вода хляб, който е бил отцеден. Прекарват се през сито или се разбива с миксер. Разбиваме майонезата с оцета и добавяме хляба с домата. Добавяме половин литър вода, посоляваме, поръсваме с пипер, захар и накълцан лук. Доматите и краставиците нарязваме на кубчета. Слагаме и тях в супата. Посипваме с магданоз и поднасяме с кубчета лед.     Бифтек Необходими продукти: 1 скилидка чесън 4 бифтека 1 глава кромид лук 4 сладки червени чушки 4 домата сол и смлян черен пипер зехтин   Начин на приготвяне: Натъркваме месото с чесън и подправяме с черен пипер, посоляваме. Пържим в сгорещен зехтин. Трябва във вътрешността да остане светлорозово. Задушаваме лука и чушките, нарязани на ситно. Там добавяме и доматите, нарязани на четвъртинки.  Задушаваме още няколко минути и заливаме бифтеците. Поднасяме с бял хляб или картофено пюре.     Заек с хлебен сос   Необходими продукти: 1200-1400 г заек 1 стрък мащерка 1 стрък розмарин 5 скилидки чесън 50-70 г краве масло 50 г бекон За марината: 2 кофички кисело мляко 1 с. л. накълцана прясна мащерка 1 с. л. накълцан пресен розмарин 4 скилидки чесън 4 глави дребен лук шалот или балучка сол и смлян черен пипер   За соса:   1 голяма глава кромид лук 100 г хляб 250 мл сухо бяло вино 200 г телешки бульон 1 с. л. меласа (мед, кленов сироп или кафява захар) смлян черен пипер щипка мащерка     Начин на приготвяне:   За да направим маринатата нарязваме лука на дребно, а чесънът пресоваме. В купа ги смесваме заедно с ароматнит треви, солта и смления черен пипер. Намазваме заека с приготвената смес и го оставяме в купа. Отгоре сипваме и киселото мляко. Оставяме с капак в фладилника за поне 8 часа. Обръщаме периодично. Вадим от хладилника и измиваме със студена вода. Подсушаваме.  Нарязваме. Загряваме тиган с дебело дъно и слагаме половината от бекона и половината от кравето масло. Прибавяме и стръковете мащерка и розмарин, както и небелените скилидки чесън. Едва тогава слагаме и парчетата заек и запържваме до златисто, от двете страни. За да направим и соса за заека, отново започваме с лук. Той се нарязва на филийки. В загрят тиган разтопяваме останалото масло и слагаме бекона. Добавяме лука и намаляваме огъня. Задушаваме за около 7 минути, като периодично разбъркваме.  Добавяме една супена лъжица от меласата и разбъркваме добре. След две минути наливаме и виното. Увеличаваме огъня и го оставяме докато виното не се изпари до половината. Подправяме със смления пипер, както и бульонът. Прибавяме и предварително запържения в масло хляб. Добавяме в тази смес и заека. Захлупваме и оставяме за около 40 минути на тих огън. След като яденето стане готово, разпределяме в чинии. Поливаме ги със соса, който преди това е смлян на пюре. Поръсваме и с мащерка.   Кексчета   Необходими продукти: 3 яйца 175 г захар 60 мл прясно мляко 190 мл зехтин 210 г брашно 5 г бакпулвер щипка сол 1 ч. л. канела настъргана кора от 1 лимон захар за поръсване   Начин на приготвяне:     Взимаме яйцата, които са със стайна температура. Разбиваме ги със захарта. Прибавяме смес от зехтина и млякото без да спираме миксера. Брашното разбъркваме със солта, канелата и бакпулвера. Пресяваме и прибавяме към млечно-яйчената смес. Добавяме и кората на един лимон. Всичко се прави на най-ниската скорост на миксера. Тя се увеличава до средна за около две минути едва, когато добавим и лимона. Оставяме в хладилник за час. Загряваме фурната до 250 градуса. Във форма за мъфини слагаме хартия. Слагаме тестото в найлонов плик с ръбчета. Режем едното и така ползваме плика като шприц. Пълним формите до две трети от обема им. Поръсваме със захар. Намаляваме температурата на фурната до 220 градуса и оставяме да се пече само отдолу. Печем за около 15 винути. В последната минута включваме и горното награвяне, за да се зачервят.       Крем супа от краставици     Необходими продукти: 2 краставици 1 авокадо сок от 1/2 лимон 1 ч. л . зехтин 1 ч. л. сусамов тахан щипка сол ледена вода   Начин на приготвяне: Обелваме краставиците и авокадото. Нарязваме на парчета и прехвърляме в блендер. Добавяме лимоновия сок, зехтина, тахана и солта. Пасираме. Добавяме ледена вода. Крем супата се сервира студена.     Мадридска чеснова супа   Необходими продукти: 750 мл телешки бульон 200 г твърд бял хляб 4–6 скилидки чесън 1 и 1/2 ч. л. сол 2 c. л. зехтин 1 c. л. сладък червен пипер кайенски пипер 1 c. л. оцет 4 яйца 2 c. л. нарязан зелен лук   Начин на приготвяне:   Кипваме бульона. Нарязваме хляба на кубчета. Пасираме чесъна, заедно с половин чаена лъжица сол. В тиган загряваме зехтина и прибавяме чесъна и запържваме леко, за да не почернее. Пържим и хляба до златисто, поръсваме с пипер и вадим от тигана. Кипваме литър вода. В нея слагаме солта и оцета. Разбиваме яйцата в отделен съд и прибавяме към кипящата вода. Слагаме парчетата хляб в супник и заливаме с бульона. Слагаме в него и готовите вече яйца. Посипваме отгоре със зелен лук.    
препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бягат от ласкатели, Раците да очакват нови запознанства
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК