От Маргарита Станиславова, Перник
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 с.л. сол
3 с.л. олио
1 кг тиква
1 к.ч. захар
1 ч.ч. смлени орехи
канела на вкус
Начин на приготвяне:
Замесваме средно меко тесто с хладка вода. Разделяме тестото на 6 топчета колкото юмрук, 1 по-малко и едно съвсем малко (колкото топка за тенис). Всички топчета се намазват с олио, подреждат се в тава и се оставят да престоят 30-40 минути. Разточваме средно голямото топче с големина, малко по-голяма от тази на тавата, която сме подбрали. Мажем тавата с олио и разстиламе добре разточената кора така, че да излиза от тавата. В средата на тавата върху кората се слага рендосаната тиква с орехите, захарта и канелата, които са добре смесени предварително. Разточваме най-малкото топче и с него “завиваме” само тиквата. След това всяко едно от шестте топчета се разточва, маже се с олио, не се увива, а се събира небрежно като ветрило. Редят се отвътре навън. Поставя се и последната кора и след това тиквеникът се покрива с частта от най-долната кора, която излиза от тавата. Пече се 40 минути на 180-200 градуса.
Пожелавам ви добър апетит!
Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър