ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Сърдечните болести отнемат живота на милиони хора в развитите страни. В България тези заболявания са основна причина за смъртността, като страната ни е на първо място в Европа по броя на инфаркти и заболявания на сърдечно- съдовата система. Може би вече сте осъзнали колко важен е вашия хранителен режим за доброто здраве на сърцето ви. Редовните упражнения са другата половина от уравнението на здравото сърце – те поддържат ниско нивото на холестерола и теглото, и подпомагат регулирането на кръвното налягане.
Разтворимите целулозни вещества са полезни. Това са храни като овес, ябълки и круши, фъстъци, боб, леща, и пълнозърнести хляб и зърнени закуски – те помагат за понижаване на нивото на липопротеините с ниска плътност – лошия холестерол, като по този начин намаляват риска от сърдечни заболявания.
Фолиева киселина има в зелените листни зеленчуци, бобa и лещата. Тя намалява нивото в кръвта на хомоцистеина – аминокиселина, която може да увеличи риска от сърдечни заболявания.
Омега-3 мастни киселини може да си набавите от ядките и тлъстата риба. Те предотвратяват запушване на артериите, помагат за отпускане на стеснени артерии, и намаляват липопротеините с много ниска плътност – мазнини в кръвта, за които се смята, че са свързани със сърдечносъдовите болести.
Мононенаситени мазнини има в храни като маслини, зехтин, масла от семена и ядки. Те могат да понижат риска, като намалят нивото на холестерол в кръвта.
Освен това, за разлика от полиненаситените мазнини, мононенанситените са по-устойчиви на оксидация – процес, който води до увреждане на клетките и органите.


