ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Ползите за здравето от консумацията на череши са неоспорими. Но ако те съдържат повече пестициди от нормалното, тогава консумацията им носи единствено вреда.
Според руския агроном Михаил Воробьов яденето на череши, третирани с токсични химикали, може да доведе до отравяне. Експертът препоръчва да се купуват само "чисти" плодове.
"Трябва да прегледате плодовете, преди да ги купите, за да елиминирате риска от отравяне с пестициди", съветва агрономът.
Експертът отбелязва, че често при отглеждането на череши се използват прекалено агресивни препарати за борбата с вредителите. Най-вече по-ранните сортове могат да бъдат третирани с химикали, които са потенциално токсични за човешкото тяло.
"Ако се почувствате неприятно изтръпване в устата след яденето на череши, това може да е знак, че върху тях са останали пестициди", споделя агрономът.
Той подчертава, че консумацията на такива плодове може да провокира симптоми на тежко отравяне. Експертът посочва и отличителният признак, издаващ, че черешите са пълни с химия.
Наличието на белезникаво покритие на мястото на вдлъбнатината за стъблото издава, че плодовете съдържат пестициди над нормата.
На мястото, където дръжката е прикрепена към плода има малка вдлъбнатина. Ако черешата е било сравнително наскоро третирана с някои пестициди, тогава в тази вдлъбнатина ще има белезникаво покритие.
Воробьов съветва винаги да обръщате внимание на цвета на в тази част на плода - ако е белезникав, по-добре се откажете от покупката.


