ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
От Ирина Андреева, Тетевен
Необходими
продукти:
2 пакета готови бели блатове за торта (6 броя общо)
500 мл сметана за разбиване
200 г пудра захар
150 мл компот от бели плодове или сок от "Степ"
1 опаковка шоколадови пурички
2 кутии шоколадови бисквити, тип пръчки, “Милка”
1 опаковка какаови бисквити от рода на “Орео” или “Фавори” (може и на друга марка)
2 пакетчета шоколадови пръчици
Начин на приготвяне:
Разбивате сметаната с миксер и по средата на разбиването прибавяте пудрата захар. Натрошавате на ситно едната опаковка дълги бисквити и кръглите, като оставяте 4 или 5 за украса. Във форма за торта с отварящи се стени сложете първия блат. (При липса на кръгли блатове с помощта на чиния с диаметър колкото стените на блата изрежете внимателно кръгла форма.) Напоявате го с 1/5 от сока по цялата повърхност. Намазвате го равномерно със сметана с дебелина около 0,5 см, поръсвате с 1/5 от натрошените бисквити и слагате втория блат. Продължавате и с останалите по същия начин, докато не завършите с последния 6-и блат. Него покрийте само със сметана. Отстранявате страните на формата и намазвате с останалата сметана навсякъде равномерно. Натрошавате пуричките, като почти закривате сметаната отгоре. Правите украса от кръглите бисквити под формата на цвете и с 3 от пуричките, които оставяте цели. По страничните стени на тортата залепяте дългите шоколадови бисквити под наклон и през разстояние една от друга. Поръсвате с шоколадови пръчици и съхранявате в хладилник 24 часа преди консумация.