BG EN

Торта с маскарпоне и нутела

Читателски рецепти

Торта с маскарпоне и нутела

39901
на 02.09.2013
Торта с маскарпоне и нутела
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Таня Ланкова

препоръчано

Необходими продукти:
(26 см размер на блатовете)
За блата:
5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
5 с.л. разтопено масло
3 с.л. какао
За крема, пълнежа и напояване на блатовете:
500 г (1 опаковка) маскарпоне
200 мл млечна неподсладена сметана
4 с.л. захар
4-5 с.л. разтопена нутела на водна баня
1/2 ч.ч. силно кафе
За украсата:
200 мл млечна неподсладена сметана
1 с.л. захар
около 100 г лешници (аз използвах орехи)

Начин на приготвяне:
На блата:
Белтъците заедно с лъжица от захарта се разбиват на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с миксер заедно с останалата захар до побеляване. Брашното се пресява заедно с какаото, прибавя се лъжица по лъжица към жълтъчната смес и се разбърква с шпатула до хомогенизиране. Добавя се разтопеното масло и се разбърква. На два пъти се прибавят и белтъците, като се разбърква внимателно отново с шпатула. Сместа се изсипва във форма за торта или в тава с диаметър 26 см. Пече се в предварително нагрята фурна до 180°C около 30 мин. Блатът се оставя да изстине и се разделя на три части.
Аз лично последвах точно написаното за изпичането на блата, но е много трудно разделянето после на 3 части, защото сместа не се надува много и има опасност от разкъсване на отделните блатове, затова ви съветвам да разделите сместа на 3 части и така да печете във фурната, като съответно времето ще е по-малко.
На крема:
Маскарпонето заедно с 3 с.л. захар се разбиват на крем. Добре охладената сметана заедно с 1 с.л. захар се разбива до твърда сметана. Сметаната се прибавя към крема и се разбърква внимателно с шпатула.
Сглобяване на тортата:
Първата част от блата се напоява равномерно с 1/3 от кафето и отгоре се намазва с 1/3 от крема. Поставя се вторият блат, напоява се с 1/3 кафе, намазва се с предварително разтопен на водна баня течен шоколад нутела и върху него - 1/3 от крема. Отгоре се поставя и третият блат, напоява се с остатъка от кафето и останалия крем.
Украса:
Останалата течна сметана заедно с 1 с.л. захар се разбива на твърда пяна. Останалата украса на тортата зависи изцяло от вашето въображение.
Бон апети!

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за неделя - Овните готови на всичко, за да постигнат целите си, денят за Рибите е спокоен САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за неделя - Овните готови на всичко, за да постигнат целите си, денят за Рибите е спокоен
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК