ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
От Стефка Богданова Ангелова, В. Търново
Необходими продукти:
За блатовете:
10 яйца
20 с.л. захар
20 с.л. брашно
3 с.л. олио
1 бакпулвер
2 ванилии
кората на 1 лимон
За крема:
9 с.л. захар
500 мл течна сметана
1 пакетче сладолед на прах – ягода
2 пакетчета крема сирене
3 желатина
За фондана:
2 с.л.
глюкоза
50 г топла вода
1 желатин
500 г пудра захар
сладкарска боя
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, към тях се прибавят пресятото брашно с бакпулвера, ванилията и кората от лимон. Сместа се разделя на 4 части. Пече се в намазнена тава с домакинска хартия за печене на 180 градуса. Кремът се приготвя, като поотделно се разбиват сметаната, сладоледът на прах и крема сиренето, като се добавят по 3 с.л. захар. Желатинът се разтваря на водна баня и всичко се смесва. Фонданът се приготвя, като желатинът се разтваря на водна баня, захарта се пресява, прави се кладенче и в него се поставят разтвореният желатин, глюкозата и топлата вода. Омесва се. От този фондан са изработени цветя на шапката и цялата е покрита с него. Периферията на тортата е от единия блат, а другите 3 се редят в купа, като се добавя и крем.
Покрива се с фондан и се украсява с цветя.
Едно сладко изкушение!