От Мария Кунева, с. Малчика
Необходими продукти:
За светлия блат:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
1 ванилия
настърганата кора от 1 портокал
За тъмния блат:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
1 с.л. какао
1 с.л. сварено нес кафе
За светлия крем:
(сместа е като
за целувки)
4 белтъка
300 г пудра захар
2 ванилии
За тъмния крем:
(използвам сместа
за шоколадов мус)
250 мл бита сметана
100 г разтопен черен шоколад
1 с.л. ром
Начин на приготвяне:
За блатовете разбивам яйцата и захарта до побеляване, след което брашното с бакпулвера, ванилията и портокаловата кора, а при другия блат – кафето и какаото.
Печем на умерена фурна около 15-20 минути, в намазнена с олио правоъгълна тавичка и върху хартия за печене изсипваме сместа за двата блата поотделно.
На тъмния крем:
Към твърдо разбитата сметана се прибавя на тънка струйка разтопен черен шоколад и лъжица ром.
Оставяме ги да се охладят малко и режем на ленти с широчина около 2 см.
Маже се бяла лента с кафяв крем, навива се на охлюв, до него се навива кафява лента с бял крем и така, докато свършат лентите.
Отгоре намазваме на тънък слой от шоколадовия мус, като потупваме с обратното на лъжица, за да се получат пламъчета, които заливаме с по няколко капки карамелизирана захар.
По желание бордюрът на тортата може да се поръси със смлени орехи или филетирани бадеми.
Да ви е вкусно!
Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър