ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Силвия Манева, Тетевен
Необходими продукти:
За блата:
6 яйца
120 г пудра захар
2 с.л. какао
120 г брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
олио за намазване на тавата
За масления крем:
140 г краве масло
300 г пудра захар
1 с.л. прясно мляко
За шоколадовия крем:
400 г цедено кисело мляко
150 г бял шоколад
За фондана:
640 г пудра захар
1 с.л. желатин
2 с.л. глицерин
60 мл вода
75 г царевично нишесте
около 500 г пудра захар за замесване
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват (с миксер) до побеляване заедно със захарта. Брашното се смесва с какаото, бакпулвера и ванилията и се пресява. Брашнената смес се прибавя постепенно при постоянно бъркане към яйцата до получаване на хомогенна смес.
Изсипва се в намазнена форма и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути, след което се оставя да изстине.
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Цеденото кисело мляко (оставено на стайна температура) се добавя към шоколада, като се разбърква, докато се получи хомогенна смес.
Маслото се разбива и към него постепенно се прибавят захарта и млякото, докато продуктите се смесят напълно. Блатът се разрязва на три и се подреждат ред блат, ред шоколадов крем. Отгоре и отстрани тортата се намазва с масления крем.
Желатинът се разтваря във водата за 5 минути. Слага се на водна баня и се разбърква, докато се разтопи. Пудрата захар се смесва с царевичното нишесте и се пресява 2-3 пъти. Слага се в купа и в средата се прави кладенче. Изсипват се желатинът и 2 с.л. глицерин и започва да се разбърква с дървена лъжица, докато се усвои пудрата захар. След като фонданът стане достатъчно гъст, започва да се меси с ръка. Ако е много сух, се добавят няколко капки вода, а ако е мек, се добавя пудра захар. Отделяме малки топки фондан и оцветяваме всяка една с различен цвят (сладкарска боя). Правите различни фигурки, каквито ви се удават, каквито умеете да направите, има и формички. Тортата може да се покрие с различни цветове фондан. Може да я направите на колкото етажа искате. Изпращам ви моя вид торта „Сисони - фондан”.
Дано да ви харесва!