BG EN

Торта „Шахмат”

Читателски рецепти

Торта „Шахмат”

21284
на 18.03.2013
Торта „Шахмат”
От Мариела Димитрова, Садово Необходими продукти: За блатовете: 4 белтъка + 1 цяло яйце 1 ч.ч захар 2 ч.ч. брашно 1 бакпулвер 2 с.л. какао За крема: 1 л прясно мляко 230 г захар 4 жълтъка 90 г брашно 1 ч.л. масло 2 пак. желатин настъргана кора от лимон и портокал 1/2 ч.ч. сок от лимон или портокал Украса на тортата: 1 сметана За пареното тесто: 150 мл вода 70 г масло 150 г брашно 500 г пудра захар+ още пудра захар За доомесване: сладкарски бои За сиропа: 1 1/2 ч.ч. вода 200 г захар Начин на приготвяне: На блата: 4 белтъка и 1 цяло яйце се разбиват със захарта и брашното. Сместа се разделя на 4 части. Към 2 части се прибавят по 1 с.л. какао. В намазнена и набрашнена тавичка се слага 1 част от сместа и се пече в загрята фурна на 180 градуса за 15-20 мин. Другите 3 части - по същия начин. На крема: От млякото се отделят 100 мл студено, смесва се с брашното и когато се разтвори, се разбива с жълтъците. Останалото мляко се слага на слаб огън със захарта, настърганата кора от лимон или портокал и сока от лимона или портокала. Като заври, се прибавя на тънка струйка сместа с жълтъците. Бърка се 1-2 мин, докато кремът се сгъсти, след това се прибавят маслото и желатинът. На сиропа: Водата и захарта се слагат на слаб огън, докато захарта се стопи. На пареното тесто: Водата се слага в подходящ съд на котлона заедно с маслото. Когато се стопи, се дръпва от огъня и се изсипва цялото количество брашно наведнъж. Бърка се енергично с дървена лъжица, докато се образува тесто, което се отделя от стените на съда. Полученото тесто се разстила на кухненският плот и се оставя да се охлади. Покрива се с прозрачно домакинско фолио, което да прилепва плътно по тестото. Така няма опасност да хване коричка. След това се замесва тестото с пудрата захар. Меси се, докато поеме всичката пудра захар. Оцветява се със сладкарски бои. Сглобяване на тортата: Блатовете се режат на кръгове, така че да се получи 1 кръг и 2 обръча. Редуват се дата цвята, като между блатове се слага част от крема, и се редува ред крем, ред блат и се завършва с блат. Цялата торта се украсява със сметана и по средата се украсява с парено тесто.
препоръчано
Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 ноември - успехът ще е с Телците, Везните стабилизират финансовото си състояние
ПИК TV x
ПИК TV: ЦИРКЪТ ПРОДЪЛЖАВА! След горещи дебати отново не избраха председател на парламента (НА ЖИВО) ПИК TV: ЦИРКЪТ ПРОДЪЛЖАВА! След горещи дебати отново не избраха председател на парламента (НА ЖИВО)
ново
Днес: 73
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК