От Мариела Димитрова, Садово
Необходими продукти:
За блатовете:
4 белтъка + 1 цяло яйце
1 ч.ч захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 с.л. какао
За крема:
1 л прясно мляко
230 г захар
4 жълтъка
90 г брашно
1 ч.л. масло
2 пак. желатин
настъргана кора от лимон и портокал
1/2 ч.ч. сок от лимон или портокал
Украса на тортата:
1 сметана
За пареното тесто:
150 мл вода
70 г масло
150 г брашно
500 г пудра захар+ още пудра захар
За доомесване:
сладкарски бои
За сиропа:
1 1/2 ч.ч. вода
200 г захар
Начин на приготвяне:
На блата:
4 белтъка и 1 цяло яйце се разбиват със захарта и брашното. Сместа се разделя на 4 части. Към 2 части се прибавят по 1 с.л. какао. В намазнена и набрашнена тавичка се слага 1 част от сместа и се пече в загрята фурна на 180 градуса за 15-20 мин. Другите 3 части - по същия начин.
На крема:
От млякото се отделят 100 мл студено, смесва се с брашното и когато се разтвори, се разбива с жълтъците. Останалото мляко се слага на слаб огън със захарта, настърганата кора от лимон или портокал и сока от лимона или портокала. Като заври, се прибавя на тънка струйка сместа с жълтъците. Бърка се 1-2 мин, докато кремът се сгъсти, след това се прибавят маслото и желатинът.
На сиропа:
Водата и захарта се слагат на слаб огън, докато захарта се стопи.
На пареното тесто:
Водата се слага в подходящ съд на котлона заедно с маслото. Когато се стопи, се дръпва от огъня и се изсипва цялото количество брашно наведнъж. Бърка се енергично с дървена лъжица, докато се образува тесто, което се отделя от стените на съда. Полученото тесто се разстила на кухненският плот и се оставя да се охлади. Покрива се с прозрачно домакинско фолио, което да прилепва плътно по тестото. Така няма опасност да хване коричка. След това се замесва тестото с пудрата захар. Меси се, докато поеме всичката пудра захар. Оцветява се със сладкарски бои.
Сглобяване на тортата:
Блатовете се режат на кръгове, така че да се получи 1 кръг и 2 обръча. Редуват се дата цвята, като между блатове се слага част от крема, и се редува ред крем, ред блат и се завършва с блат. Цялата торта се украсява със сметана и по средата се украсява с парено тесто.