ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
23 лева достигна цената за килограм коприва, показа проверка по родните тържища.
Зелените растения, които използваме като зеленчуци на трапезата си, поскъпнаха в навечерието на Великден. Най-фрапиращо е увеличението при копривата, която се продава на малки разфасовки от 150 грама, чиято цена варира около 3-3,50 лева. Чистата аритметика показва, че за стойността за килограм коприва може да си вземете две или дори три кила свинско и пилешко месо или да подсигурите агнешкото за цялото семейство на празничната трапеза. Цената е толкова висока заради забраната да се излиза и трудното бране на копривата, обясняват търговци.
Сериозна е цената и на спанака, пише столичен всекидневник. Той масово се продава в пакети по 250 грама, чиято цена е от 2,50 до 3 лева. Така за един килограм трябва да приготвите 10-12 лева, за да имате достатъчно количество за празника. Консумацията на спанак гарантира поддържане на здравословни нива на белите кръвни клетки в тялото. Те са отговорни за добрия имунитет. Това помага за по-качествената борба с инфекциите и поддържа имунната система здрава и силна.
Копривата е растението, което предоставя лек за артрит, в основата е на билковите лечения за алергии, облекчава косопад, намалява кървенето, бори се с инфекции на пикочния мехур, помага при кожни оплаквания, неврологични заболявания и дълъг списък от здравословни проблеми. Мнозина хора заявяват, че предпочитат да сложа чифт ръкавици и да си наберат от полето, където я има в изобилие, отколкото да броят над 20 лева за килограм от нея. Тя расте почти по цялото земно кълбо и е много достъпна и това озадачава купувачите защо държи толкова висока цена. Проверката показа още, че на пазарите цената е с няколко лева надолу.
На сергиите може да се намери и друга зеления - лапад, на връзка за левче. Но ще трябва да си вземете поне четири, за да направите супа за 4-членно домакинство. Лападът е богат на желязо и отличен за борба с анемията и пролетната умора. Хлорофилът от зелените листа преборва свободните радикали, сочени за вероятна причина за рака.


