ТРАДИЦИИ: 2500 порции бяха раздадени на Празника на Тетевенската саламура (СНИМКИ)
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
На 22 юни пл. "Сава Младенов“ в Тетевен се изпълни със стотици жители и гости, дошли да опитат вкуса на Тетевенската саламура. За четвърта поредна година в града под слънчевия камък, се проведе Празникът на Тетевенската саламура.
На него бяха раздадени 2500 порции саламура. Традиционно те бяха приготвени от тетевенски майстори–готвачи и представители от селата Васильово, Гложене, Черни Вит, Дивчовото, Голям извор, Български извор, Кметство с. Рибарица, НЧ "Развитие – 1931 г.“ – Рибарица, ученици от СУ "Георги Бенковски“ – Тетевен и безстрашните огнеборци от тетевенската пожарна служба. Те представиха свои рецепти за рибена чорба и характерни местни ястия.
Тази година в Празника на Тетевенската саламура се включиха и представители от община Радовиш, Северна Македония, гр. Зайчар и с. Велики извор, общ. Зайчар, Сърбия. Те представиха също своите традиционни ястия, на които тетевенци и гости на града се насладиха. Специално участие в празника взе и шеф – готвач Иван Звездев, който със своя екип приготви собствена рецепта за рибена чорба.
Д-р Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, откри Празника на Тетевенската саламура, като сподели радостта си от превръщането му в традиция за тетевенци. Заедно с Герасим Конзулов – Кмет на Община Радовиш, Северна Македония, обиколиха всички участници, които по собствен и автентичен начин представиха своите ястия. След това д-р Бояджиева връчи грамоти на всички участници за организацията и провеждането на празника.








