ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Учени от 5 турски университета – “Ататюрк“, “Синоп“, “Реджеп Тайип Ердоган“, “Игдир“ и “Ван Юзюнджю Йъл“, обединиха усилията си в мащабен проект, посветен на замърсяването на морето с микропластмаси.
Изследването, подкрепено от Турската академия на науките TÜBİTAK, проследява присъствието и ефекта на микропластмасите в търговските видове риба сафрид, барбун и мезгит по южното черноморско крайбрежие.
Проектът, в който участват 11 учени от 7 факултета, съчетава експертиза от областта на морските науки, химията, ветеринарната и медицинската биология.
В продължение на 2 години изследователите събират проби от 12 локации по крайбрежието, като анализират 24 биомаркера – показатели за биологични промени в организмите.
Проф. д-р Гонка Алак от Университета Ататюрк подчертава, че замърсяването с пластмаса се превръща в глобален проблем, а ефектът му върху морските продукти поражда тревога, пише "Марица“.
Резултатите показват, че макар рибите да поглъщат микропластмаси, по-голямата част от тях остават в храносмилателната система и се изхвърлят обратно в морето.
В мускулната тъкан – частта, която хората консумират – концентрацията е минимална. Заключението на екипа е ясно – няма причина хората да се отказват от консумацията на риба.


