Тревожно! Овкусител в нашите салами и чипсове е особено опасен! Европейски експерти го подлагат на проверка!
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Овкусител, с който мощно са натъпкани повечето наши марки салами, може да се окаже особено опасен за здравето, алармират от Европейската агенция по безопаност на храните. Въпросната хранителна добавка води до пристрастяване и съответно до надебеляване. Среща се и в чипсовете и крекерите.
Става дума за тъй наречения монотатриев глутамат, маркиран като Е621.
Добавката е разрешена у нас, но вече активно се говори за вредата от нея. В момента експерти на Европейската агенция по безопасност на храните я изследват. Резултатите обаче ще бъдат огласени едва през 2016 година.
А дотогава?
Добавката мононатриев глутамат е позната отдавна. Споровете около нея също, особено откакто в Западна Европа се заговори за синдрома на китайския ресторант. Макар да е без вкус и мирис, добавката прави храните по-вкусни и увеличава апетита. Не случайно повечето хора, посетили китайски ресторант, искат да се върнат отново и отново.
Ето мнението и на български експерт:
"Най-голямото приложение намира в производството на колбаси и салами и се използва за засилване на вкуса и аромата им. Към момента, това което имаме като информация е, че тя е безвредна, но към момента", посочва пред БНТ д-р Светла Асенова, гл. експерт в БАБХ


