ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Ковид мерките, но и студената пролет сринаха износа на гъби и трюфели. Така цената на замразената манатарка например падна с 20%, същото важи и за сухите гъби. Цената на трюфелите пък е паднала под 30 евро за килограм. Заради затварянето на ресторантите в цяла Европа по време на пандемията складовете на предприятията у нас са пълни, обясни инж. Юлиян Колев от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове.
“Началото на сезона започна много трудно, защото все още ресторантите бяха затворени и нямаше консумация на горски гъби. Основно продаваме деликатеси и стоката ни се пласира в европейските страни. През юни нещата се промениха, ресторантите отвориха и започна някакво раздвижване. Мога да кажа, че през последния месец постигнахме някакви нива от 2018 година“, коментира Колев пред "Монитор".
Той обаче изтъкна, че от бранша са скептични, тъй като се страхуват, че наесен ресторантите отново ще бъдат затворени заради евентуално ново затягане на мерките срещу пандемията.
“Ако това се случи наистина, стоката ще остане. Заради затварянето на ресторантите през миналата година в складовете на предприятията в страната има огромни количества замразена манатарка. Обикновено тя се реализира през зимния сезон, когато свършат пресните гъби. Заради мерките обаче продукцията остана и е налична в складовете“, обясни Колев.
Страната ни изнася най-вече манатарка и пачи крак предимно за Италия, Германия, Холандия, Франция, Испания, Австрия. Те се изкупуват по около 7-8 лева за килограм и се транспортират основно зад граница.
“Едва 1% от добива се консумира у нас, тъй като в България нямаме традиции да консумираме горски и диворастящи гъби“, обясни Колев.


