ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Само за една година 500 здрави и прави българи в разцвета на силите си са умрели в тежки мъки след като са пили домашна ракия. Кардиолозите алармират, че десетки хиляди мъже и жени годишно ги поразява инсулт или инфаркт само защото са вдигали наздравица с казанджийска домашнярка, пълна с отровни вещества и смъртоносен метилов алкохол.
Други получават трайни увреждания на мозъка, нервната система, сърцето, черния дроб, зрението и остават инвалиди за цял живот. Лекари-токсиколози ужасени питат дава ли си някой сметка, че половината от болните без бъбреци и на хемодиализа са там заради системна употреба на метил, съдържащ се в домашната пърцуца? А какво да кажем за ослепелите, за получилите епилепсия, тремори и всякакъв вид физически и ментални увреждания? Според тях само 20 мл. фалшива наливна ракия може да направи човек трайно неработоспособен, а 30 мл директно да убият 100-килограмов мъж.
Това е така, защото в казаните нелегалната ракия се изварява некадърно и не може да се пречисти. Веднъж заради директния огън, който не позволява контрол на температурата, и втори път заради малкия капацитет на дестилационната колона в сравнение с промишлената. От немърливост и алчност казанджиите изваряват плодове с костилките, гнило грозде и всякакви отпадъци, които също са силно отровни. Много от наливната пукница пък директно се забърква от долнопробен вносен спирт за горене. Ароматът и вкусът се докарват от евтини китайски есенции и оцветители, от които се правят ароматизаторите за тоалетни.
Част от смразяващите кръвта цифри бяха потвърдени от шефа на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев пред камерите на БНТ. Той предупреди пиячите, че най-чести и големи са последствията върху централната нервна система, но отровният алкохол реално засяга всеки орган. Става дума за нелегалната ракия, която се продава по пазари, край пътя, и под тезгяха в заведения и ресторанти, коментира председателят на НЛВК.