ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Дъвките са свързани с повишен риск от рак, диабет и затлъстяване, съобщават испански изследователи. Те са обобщили данните от 2-годишно проучване, включващо повече от 2000 души. Учените са проследили здравето на пациентите, половината от които е консумирал дъвка поне 2 пъти седмично.
Оказва се, че тези, които са дъвкали имат двойно по-висок риск от развитие на диабет, 46% на сто са затлъстели, а има и разболели се от рак, което прави дъвката по-отровна от алкохола и тютюна. Според учените изследването за пореден път доказва, че опасността от някои от съставките на дъвките – аспартам, ксилитол, манитол, малтитол. Върху тях вече са правени редица изследвания, показали, че са свързани с повишаване риска от рак, хормонални и нервни болести и затлъстяване.
Дъвкателната основа е смес от еластомери, пластификатори, пълнители и смоли. Някои от другите съставки, които влизат в микса – поливинил ацетат, който често се нарича „лепилото на дърводелеца” или просто лепило ПВА. Парафинът е друга съставка, която е страничен продукт от преработката на нефт. Безопасно ли е да се дъвчат пластмаса, нефт и каучук? Когато дъвчете дъвка тези вещества могат лесно да намерят пътя си в организма ви.
Споровете около аспартама също не спират. Това е едно от най-токсичните вещества, които могат да попаднат в организма ви. Корупцията и подкупите са основната причина този химикал да има търговска употреба и да не е забранен в САЩ и Европа. Аспартамът е свързан с най-тежките заболявания на главния мозък, включително болестта на Алцхаймер и амиотрофична латерална склероза. Той също е признат като важен причинител на болести като диабет, множествена склероза, астма, затлъстяване, и много други. Аспартамът е включен в много диетични храни, въпреки способността му да причини дългосрочно затлъстяване поради високата киселинност, диабет и рак.
Други съставки са хидрогенирано кокосово масло и нишесте. Хидрогенирането е химически процес, който добавя водород към въглерода с двойна връзка. Целта е да се удължи срока на годност на продукта, като превръща маслото в субстанция, много напомняща пластмаса. Този процес също така създава транс-мазнини, особено вредни за здравето.
Сорбитол, ксилитол, манитол, малтитол пък са алкохоли, направени от захар, но толкова много химически променени, че се считат за не съдържащи захар. Обикновено продукт, чиято структура е променена, за да стане „по-добър”, не е полезен за здравето. Някои дори твърдят, че тези продукти са много по-вредни от захарта и стимулират затлъстяването. Други странични ефекти на тези вещества включват коремна болка и диария.
Източник: Lakomnik.bg


