BG EN

Ужас! Дъвките пълни с нефт и лепило

ЧАС ПИК

Ужас! Дъвките пълни с нефт и лепило

4941
на 18.03.2014
Ужас! Дъвките пълни с нефт и лепило
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Дъвките са свързани с повишен риск от рак, диабет и затлъстяване, съобщават испански изследователи. Те са обобщили данните от 2-годишно проучване, включващо повече от 2000 души. Учените са проследили здравето на пациентите, половината от които е консумирал дъвка поне 2 пъти седмично. 

препоръчано

Оказва се, че тези, които са дъвкали имат двойно по-висок риск от развитие на диабет, 46% на сто са затлъстели, а има и разболели се от рак, което прави дъвката по-отровна от алкохола и тютюна. Според учените изследването за пореден път доказва, че опасността от някои от съставките на дъвките – аспартам, ксилитол, манитол, малтитол. Върху тях вече са правени редица изследвания, показали, че са свързани с повишаване риска от рак, хормонални и нервни болести и затлъстяване. 

Дъвкателната основа е смес от еластомери, пластификатори, пълнители и смоли. Някои от другите съставки, които влизат в микса – поливинил ацетат, който често се нарича „лепилото на дърводелеца” или просто лепило ПВА. Парафинът е  друга съставка, която е страничен продукт от преработката на нефт. Безопасно ли е да се дъвчат  пластмаса, нефт  и каучук? Когато дъвчете дъвка тези вещества могат лесно да намерят пътя си в организма ви. 

Споровете около аспартама също не спират. Това е едно от най-токсичните вещества, които могат да попаднат в организма ви. Корупцията и подкупите са основната причина този химикал да има търговска употреба и да не е забранен в САЩ и Европа. Аспартамът е свързан с най-тежките заболявания на главния мозък, включително болестта на Алцхаймер и амиотрофична латерална склероза. Той също е признат като важен причинител на болести като диабет, множествена склероза, астма, затлъстяване, и много други. Аспартамът е включен  в много диетични храни, въпреки способността му да причини дългосрочно затлъстяване поради високата киселинност, диабет и рак.

Други съставки са хидрогенирано кокосово масло и нишесте. Хидрогенирането  е химически процес, който добавя водород към въглерода с двойна връзка. Целта е да се удължи срока на годност на продукта, като превръща маслото в субстанция, много напомняща   пластмаса. Този процес също така създава транс-мазнини, особено вредни за здравето. 

Сорбитол, ксилитол, манитол, малтитол пък са  алкохоли, направени от захар, но толкова много  химически променени, че се считат за не съдържащи захар.  Обикновено продукт, чиято структура е променена, за да стане „по-добър”,  не е  полезен  за здравето. Някои дори твърдят, че тези продукти са много по-вредни от захарта и стимулират затлъстяването. Други странични ефекти на тези вещества включват коремна болка и диария.

Източник: Lakomnik.bg

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата неделя на декември: Девите да внимават с кого общуват, подводни камъни за Водолея
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 54
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК