Ужас! Родните кренвирши пълни с пластмаса, сланина и консерванти! Експлодират и издават странни звуци при термична обработка

ЧАС ПИК

Ужас! Родните кренвирши пълни с пластмаса, сланина и консерванти! Експлодират и издават странни звуци при термична обработка

19304
на 26.03.2015
Ужас! Родните кренвирши пълни с пластмаса, сланина и консерванти! Експлодират и издават странни звуци при термична обработка
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Една от най-строго пазените тайни на производителите на месни продукти е от какво всъщност се правят кренвиршите. На теория те представляват каша от смляно месо, смлени кости, кожи, соя, колаген, сланина, различни набухватели, нитрити, сол и др. пълнители.

препоръчано

Но все повече домакини забелязват, че при термична обработка те издават странни звуци и буквално експлоадират.

Този факт наред с изнесената информация, че близо 85 процента от месото на българския пазар всъщност е вносно отново повдигана въпроса от какво се правят родните кренвирши и други субпродукти като кебапчета и кюфтета.

В кренвиршите трябва да има между 20 и 60 процента месо, като в България обикновено едва 25 процента от съдържанието на кренвиршите е месно.

Останалите 75 процента са различни набухватели, уплътнители и вода, като съдържанието на вода при някои марки може да достигне до 70 процента.

За да се запази формата и консистенцията им кренвиршите се тъпчат с уплътнители. Именно тези уплътнители издават странните звуци при термична обработка. Те имат свойството да абсорбират водата, затова варените кренвирши се издуват до неподозирани размери, пише gotvach.bg.

Кулинарен експеримент, проведен от шеф Петров, демонстрира как точно тези пълнители задържат водата в продуктите. В репортаж на телевизия ТВ7 майстор-готвачът опече пред очите на зрителите кренвирши и кебапчета, които измери преди и след термичната обработка.

Изненадващо кренвирш с тегло 85 г губи само 4 грама при печене. Разликата между сурово е печено кебапче е с 10 г. или 30 процента в рамките на нормалното за термична обработка (печене или пържене).

По думите на шеф Петров това е все едно кренвиршът да е от пластмаса. „Нормално е в един хранителен продукт да има мазнини и вода и те да се загубят при печене.

При кренвиршите все едно слагаме пластмаса и вадим пластмаса. Това означава, че ядем пластмаса и организмът ни преработва пластмаса.

Експериментът отново повдига въпроса какво точно се влага в кренвиршите родно производство, за да на губят от теглото си при термична обработка, както е редно.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова с ЕКШЪН ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Служебното правителство ще управлява дълго! ГЕРБ налага цензура на алтернативите на сглобката в трите основни телевизии (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова с ЕКШЪН ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Служебното правителство ще управлява дълго! ГЕРБ налага цензура на алтернативите на сглобката в трите основни телевизии (ВИДЕО)
ново
Днес: 108
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК