Ужас! Тъпчат отрови в промишлени количества в цитрусовите плодове (снимки)
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
"За празниците отидох да си купя плодове. Това на което станах свидетел ме шокира. Оказа се, че всички цитруси са обработени с имазалил, тиабендазол и пропиконазол", споделя тревожно жена от Пазарджик , цитирана от Марица.бг. Според нея хората поглъщат отрови в промишлени количества от химикалите, които съдържат лъскавите портокали, банани, мандарини и други южни плодове.
Информация за третирането има на всички палети с банани, портокали мандарини, лимони, грейпфрути, помело. Проблемът е, че потребителите не купуват цитрусите на палет или кашон, а на килограм. И тази информация им се спестява. Само че докато си мислим, че се храним здравословно, ние тровим и себе си и децата си. Такива стоки се продават в повечето хипермаркети и по борсите, пише начата читателка.

Имазалил се прилага много за отглеждане на цитрусови култури, като осигурява повече здравина и добър външен вид.
Химикалът прониква през целия плод, не само през кората. Той е много отровен, дразни кожата и причинява сълзене на очите, затова трябва да мине известно време - карантина, след която плодовете могат да се консумират, но само вътрешната им част. Лекарите препоръчват преди употреба цитрусите да бъдат старателно измити с топла вода и сапун.
Иначе имазалилът е стабилен при високи температури. Може да доведе до стерилитет при възрастните хора и е доказано карциногенен. При малките деца химикалът причинява проблеми с централната нервна система.
Тиабендазолът е ниско токсичен препарат. Той се използва за предпазване от нагниване на плодовете и за запазване на свежия им вид. В Европейския съюз е разрешен да се използва като пестицид.
Доставчиците не могат да бъдат подведени под отговорност, защото използването на веществата е разрешено в допустимите количества. Единственото предупреждение, че кората на плодовете не е подходяща за консумация.



