ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Корабите за промишлен риболов на север от Варна се радват на добър улов на барбуня, започва да се появява сафрид, а морето завря от чернокоп. Във водата има много малки риби, което е предпоставка за добър улов на лефер наесен.
Наименованието на този вид морски деликатес се определя на базата на големината. Рибите около 200 гр. се наричат чернокоп, от 200 гр. до килограм и половина - лефер, а най-големите са гофан.
Чернокопът е една от най-ценените риби както за спортен, така и за промишлен риболов. Той има невероятни вкусови качества, което го прави една от най-скъпите риби, обяснява "Монитор".
Цената на чернокопа е от 15 до 18 лв. за килограм в зависимост от големината му, а на лефера - 30 лева. Сафридът се продава в рибните магазини по 8-10 лева.
Единствената риба по нашето Черноморие, която основно заминава за износ, е барбуната. Вкусовите качества на тази риба не са признати от българина, който не я харесва и не я консумира. За сметка на това пък гърците плащат четири пъти повече за килограм барбуна, затова рибарите ни основно пласират улова си в Гърция.


