BG EN

Университетът по хранителни технологии в Пловдив с нов проект за хора над 65 г.

Образование

Университетът по хранителни технологии в Пловдив с нов проект за хора над 65 г.

20722
на 05.10.2020
Университетът по хранителни технологии в Пловдив с нов проект за хора над 65 г.
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

В създаването на нови хранителни продукти чрез  поредица от оn-line семинари, хора над 65-годишна възраст ще участват съвместно с учени от Университета по хранителни технологии и партньор от бизнеса - фирма “Венец Т” ООД, производител на чиста храна и сокове от собствено биологичино производство и други малки стопанства.

препоръчано

Основната идея на проекта, в който УХТ заема главна роля, е да се разработи нова храна, подходяща за по-възрастни консуматори. В последствие част от предложенията ще бъдат разработени и представени на пазара.

Серията от дискусионни срещи се организира като част от проект на Европейската комисия и Европейския институт за иновации и технологии, за проучване на потребителското мнение - "RIS Consumer Engagement Labs". Целта е по-възрастните потребители в Европа да предложат нови хранителни продукти, които биха отговорили на техните предпочитания и  физиологични потребности и биха допринесли за подобряване качеството им на живот.

Проектът е ориентиран към целева група, обикновено пренебрегвана от производителите на храни, коментира гл.ас. д-р Рада Динкова, от катедра „Консервиране и хладилна технология“ към Университета по хранителни технологии, координатор на проекта за България. Той стартира през 2019 г. в 4 държави -  Литва, Полша, Португалия, Испания, а през първата половина на 2020 г. е въведен в още 6 страни – Естония, Гърция, Унгария, Италия, Латвия и Словакия.

До този момент над 150 потребители активно участват в съвместното създаване на нови продукти, като през 2020 г. вече има реализирани 4 нови хранителни продукта и продължава работата по още 7.

В проекта у нас могат да се включат хора от цялата страна и да предлагат продуктови идеи, от които да бъде избрана една за реализация от български производител, посочи гл.ас. Динкова. Тя обясни, че българските участници ще прекарат няколко часа в отворена дискусия, екипни занимания и творчески дейности, а процесът ще завърши със списък с продукти, които те считат за най-подходящи и с най-голям потенциал за пазарна реализация.

В серията от 10 онлайн срещи участие ще вземат по 15 потребители на възраст 65+ години. В периода от 3 до 17 ноември те ще се превърнат и в изследователи на пазара и продуктови иноватори.

Семинарът ще предложи на участниците интересни и полезни преживявания. Те ще имат много възможности за безопасно общуване и ще се запознаят с нови хора.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Раците да не критикуват колегите си, Везните да не се товарят с много задачи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Раците да не критикуват колегите си, Везните да не се товарят с много задачи
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Проф. Рачев с ТОП ПРОГНОЗА - иде изненадващо време за Йордановден и Ивановден (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Проф. Рачев с ТОП ПРОГНОЗА - иде изненадващо време за Йордановден и Ивановден (ВИДЕО)
ново
Днес: 20
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК