ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Повишеното ниво на кръвната захар, известно като хипергликемия, може и да не нанася моментални вреди върху органите на тялото, но води до отслабването им, до постоянна жажда, честа нужда от уриниране и податливост на инфекции.
В дългосрочен план това състояние може да се доразвие като диабет, бъбречно заболяване или дори нервна дегенерация, която често води до ампутация. Всъщност усложненията от диабета, който не се контролира правилно, могат да прераснат в сърдечни заболявания, проблеми с кръвното налягане и холестерола.
Някои билки и подправки могат да понижат кръвната захар. Изследване, проведено от учени в университета на щата Джорджия, показва, че много билки и подправки, богати на антиоксиданта фенол, могат да ни предпазят от възпаленията и увредите, които високата кръвна захар причинява на тъканите.
Според тях има пряка връзка между следващите продукти и поддържането на кръвната захар в норма и проучванията го доказват. За това е добре да знаете коит са и да ги приемате редовно.
Канела
Установено е, че в тази подправка има 18% феноли в сухото й тегло. За диабетици с тип 2 диабет или хора с инсулинова резистентност добрата новина е, че могат да постигнат подобряване на инсулиновата чувствителност и контрола на глюкозата в кръвта само с по 1 ч.л. канела на ден. Подобрената устойчивост към инсулина помага за контролирането на телесното тегло и понижава риска от развитие на сърдечно заболяване.
Карамфил
Той съдържа 30% феноли в сухото си тегло, както и други мощни антиоксиданти – антоцианини и керцетини. Карамфилът има антисептични и гермицидни както и противовъзпалителни, аналгетични и храносмилателни свойства. Маслото от карамфил може да се използва при зъбобол, главоболие, кашлица и дори стомашно разстройство.
Риган
Тази подправка е особено популярна в средиземноморската кухня, защото добавя дълбочина и аромат на ястието и се съчетава добре с домати, патладжани, месо. Смята се, че може да лекува бактериални и паразитни инфекции, а маслото от риган се използва за лечение на въшки. Скорошно изследване установява, че риганът помага за лекуването на гиардия – инфекция на червата, причинявана от микроскопични паразити. Билкарите дори препоръчват ригана като лек срещу ешерихия коли (Е. Coli).
Градински чай
Тази билка съдържа фитостероли, известни с охлаждащото си действие. Привържениците на алтернативната медицина използват градинския чай против маточно кървене и спазми. Едно германско изследване е открило, че при диабетици, които пият отвара от градински чай на гладно, се наблюдава понижаване нивото на кръвната захар. Билката се използва основно за овкусяване на месни ястия и супи.
Чесън
Той съдържа серни съединения, които разширяват кръвоносните съдове. Този ефект понижава кръвната захар. Същите съединения помагат за усвояването на желязото и защитават тялото от свободните радикали и високия холестерол. Чесънът се използва в различни кухни най-вече заради характерния си вкус и аромат.