ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Международен екип от изследователи е разработил клечки за хранене, които могат да променят вкуса на храната на по-кисел или по-солен, съобщава списание Food Research International, цитирано от „Известия“.
Според информацията, за промяната на вкуса отговарят електроди, поставени по крайщата на купата с храна, които вървят в комплект с клечките. Приборите на масата също са свързани с електроди, които са свързани с батерия
Необичайните прибори са снабдени с индикатори, които разпознават вкуса на храната.
Според разработчиците, за това, мозъкът да възприема храната като кисела, по електродите постъпва симулация със сила на тока 180 микроампера и работен цикъл от 70 процента. За солена – ток от 40 микроампера и работен цикъл от 20 процента.
Новите прибори вече са били тествани от над 30 доброволци. По думите на участниците в тестовете, вкусовите рецептори действително се подчинявали на сигналите на електродите.
Превод и редакция: ПИК


