Наличието му в сиренето е предпоставка за редица заболявания
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Млекопроизводителите започват масови протести, ако Министерството на земеделието не приложи еврорегламента относно закрилата на наименованията, използвани в търговията с мляко и млечни продукти. Това стана ясно днес на пресконференцията на Съвета на аграрните организации в България.
Основният проблем според фермерите е, че техният бизнес страда от вноса на палмово масло и сухи млечни заместители, използвани от млекопреработвателите. Според регламента мандрите трябва да работят с натурални млека, докато производството на продукти от растителните мазнини трябва да се прави в отделни обекти. Целта е да се защитят млекопроизводителите, тъй като имитиращи продукти са спо-ниска себестойност.
Сериозен е проблемът със здравето на потребителите, ползващи палмово масло. То така влияе на нашите тинйджъри, че някои от тях може да не доживеят преклонна възраст", обясни Атанас Къцов от Съюза на животновъдите . То се разражда при 38 градуса, а температурата в човешкото тяло е 36.6 градуса, сиреч то не се разгражда. И част от него се натрупва в организма и последствията може да са високо кръвно налягане и заболявания на обмяната на веществата.
Според тях българската наредба прилага този Регламент така, че мандрите могат да произвеждат половин година млечни продукти, половин година – имитиращи. Те обвиняват в това лобито на млекопроизводителите и конкретно Диляна Славова от Националната асоциация на млекопреработвателите в България – според тях бизнес-дамата лично съветвала президента Росен Плевнелиев.
„Ако президентът не въведе регламента, ние ще преминем към ефективни стачни действия“, категоричен е Танчо Колев от Съюза на животновъдите в България. „Пасищата пустеят, по тях вече няма животни! Работим на кредит, за да произвеждаме мляко“, твърди фермерът.
Според фермерите мандрите, които произвеждат продукти от растителни мазнини трябва да бъдат извадени от съответния регистър. „Питайте в Брюксел дали е нормално да има 40 мандри при толкова ниско производство на мляко“, казва Николай Романов от Асоциацията на млеко и месопроизводителите – Плевен.
Председателят на Съвета на аграрните организации Людмила Тодорова цитира данните на Агенция за безопасността на храните, според които в България се внася средно 40.7 хил. тона палмово масло годишно на цена между 3 и 6 лв./кг „Искаме поне да ни обещаят, че когато има избран парламент, ще има коректно прилагане на Регламента на ЕС“, казва тя.
Според Танчо Колев потребителите трябва да знаят, че себестойността на „сиренето“, произведено от мазнини като палмово масло, започва от 1.80 лв. за килограм. „Сами помислете какво е това сирене“, казва той. Той пояснява, че сухото мляко, както и палмовото масло може с месеци да стои, докато с прясното мляко трябва да се работи всеки ден и има нужда от ежедневно производство, за да няма загуби.
Танчо Колев иска и Министерството на финансите да наложи специален данък върху производителите, които използват растителни мазнини – по този начин истинските млечни продукти щели да станат по-евтини.
Според Атанас Къцов от Съюза на животновъдите в България изкупната цена на млякото на производителите в момента е между 70 и 80 стотинки за литър, като дъмпингът на продуктите с растителни мазнини ги принуждава да свалят цените или да фалират.
За целта според млекопроизводителите трябва да има ясни етикети, в които да пише колко е процентът на мазнините. Според тях голяма част от млекопреработвателите лъжат Европейския съюз, като харчат европари за мандри, в които използват вносните палмови масла и др. растителни мазнини.


