Последвайте ни в Google News Showcase
Малка фирма производител на макаронени изделия в североизточна Франция бележи успехи, след като стана ясно, че добавя хрупкава и богата на протеини съставка в своята паста - смлени насекоми. "Името на тази съставка може да е отвратително, но е наистина вкусно, особено с дивечово месо", казва Ален Лемон.
Той е единственият служител в "Pasta Workshop" в Тифо, североизточна Франция. Неговият началник Стефани Ришар започва своя бизнес с домашно направена паста през 2012 и той процъфтява, благодарение на последната й идея - добавка на брашно от насекоми.
"Насекомите са протеините на бъдещето. Техните протеини са от високо качество и се усвояват много добре от организма. Действително през 2013 г. Организацията за храните и селското стопанство в ООН отбеляза огромния потенциал на насекомите като храна не само за хората, но и за добитъка.
Те са популярна храна в много азиатски страни, както в Африка, Латинска Америка и Океания. Някои европейски сирена също съдържат насекоми, като например френското мимолет, чийто сива кора е продукт на вид молци, които специално се добавят. Това важи и за сардинското сирене casu marzu, което съдържа живи ларви. /АФП