Хасковски казанджии: Убиват домашната ракия, за да пием ментетата на винпромите!
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Има държавна политика да убият малките производители на алкохол, за да няма конкуренция на винпромите. Около това мнение се обединиха близо 130 местни и от други региони казанджии, които направиха първата в страната сбирка на новото си сдружение „Българската домашна ракия“. „Това е нещо като браншова организация, която ще защитава интересите на казанджиите и ще координира съпротивата срещу лобисткия закон“ заявиха лидерите на сдружението Андон Андонов и Стоян Атанасов.
Те са на мнение, че ако рестрикциите в новия закон за акцизите не бъдат отменени, ще докарат десетки хиляди малки производители пред вратите на Народното събрание. През 2007-ма година им закарахме 15 хиляди души, няма да са по-малко и сега, закани се Атанасов.
Предвижданите промени в закона са идиотски и ощетяват не само нас ами и държавата, възмутиха се хасковски казанджии, които са гръбнакът на организацията. Поправките в закона свиват производствените мощности на казанджиите от 1000 литра на 500. „Това означава, че ние ще дължим акциз за двойно по-малко произведена ракия“, чудеха се ракиджиите на файдата на държавата.
Забраната за варене на домашна ракия от 1 януари до 1 юли пък обрича на фалит местните казани. Искат от нас уведомителен режим - като дойде човек да си вари ракия, да го приемем след 14 дни. Хората ще ни теглят майните и ще си сварят ракията в мазето, което хем е по-трудоемко хем ще е и опасно. А държавата пак ще е на загуба, разсъждаваха хората. Според тях единствената полза ще е за винпромите, като бе цитиран един от най-големите в страната, чието производство се свива напоследък.
„За разлика от ментетата на винпромите, ние не произвеждаме спирт. И да искаме не можем. Правим чиста ракия от суровина“, допълни Андон Андонов. И разобличи кампанията в удобни медии, че трагичната смърт в Радомир била заради домашна ракия. Аутопсията доказала, че хората там са починали от пиене на 100 % дървесен спирт, в който има много метилов алкохол, аргументираха се протестиращите. Но това се скривало и подменяло по медиите.
И накрая разказаха нещо което звучи като виц, стига само да не бе толкова кощунствено. Един голям винпром, на чиято съвест тежи новия закон, правел вино и ракия от 12 кратно използване на едни и същи джибри и кал. Останалото било спирт. Затова и хората не пиели продукцията им, а залагали на собствено производство в малките казани. Според собствениците им, подобна схема на производство, може би с малко по-малка експлоатация на суровината, има във всички големи винпроми на България.
Днешното събрание бе част от поредицата срещи за уеднаквяване позицията на казанджиите в Южна България. Моментът им за действие е когато закона влезе в пленарна зала за второ четене, което се очаква да стане идния месец.