Хит! Бастена от Русе готви агнешко ала "Ман Юнайтед" - вижте рецептата
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Гергьовден не е същият, ако на масата не се сервира агнешко. Това е денят, в който стотици чевермета се въртят на бавен огън из цяла България. Няма да е по-различно и за един готвач от Русе.
Бисер Николов е специален заради това, че приготвя изискани ястия за капризните ВИП-ове на стадиона на "Манчестър Юнайтед" - "Олд Трафорд". Пред "Стандарт" Бастена, както е известен сред приятелите си, разкри своята рецепта за агнешко.
"При агнешкото има няколко ключови момента", започва Николов. "Първият е маринатата. Слагаме мед, зехтин, горчица, чили, лимон, мащерка сол и черен пипер. С въпросната смес намазваме обилно месото, независимо дали говорим за цяло агне или само парче от него.
След това слагаме месото в плик и вадим въздуха от него. Нещо като вакуума при готвене на sous vide (б.р. - техника за нискотемпературно готвене)", обяснява детайлно готвача от "Олд Трафорд". В плика агнешкото е хубаво да престои около 24 часа, за да попие от маринатата. Последната част е пълненето на месото. Сместа приготвям от орехи, спанак и коприва. Обичам да има повече зелено.
Пожелание може и ориз. Агнешкото колкото повече време го готвиш, толкова по-добре. Ако е са изпълнени правилно двете стъпки с марината и пълненето, значи се пригответе за бомба от вкусове. Препоръчително е месото да се готви в пещ около 4 часа", допълва Бастена.