ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
От Ренета Михайлова, Шумен
Необходими продукти:
250 мл хладка вода
20 г мая или 1/2 пакетче прясна
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
2 с. л. олио
около 400-500 г брашно + още малко за доматената част от тестото
доматено пюре, лютеница или кетчуп (въпросът е да е нещо с по-наситен цвят)
червен пипер (за постигане на по-добър цвят)
Начин на
приготвяне:
Меси се тесто, което се разделя на две топки, като едната се доомесва с доматеното пюре. След това двете топки вече готово тесто се разстилат на два листа, които се слагат един върху друг и се завиват на руло, което се оставя да втаса и след това се пече. Като, ако се използва хлебопекарна, след като се оформи, топката тесто се вади от машината, разделя се на две и едната топка се връща обратно в контейнера, за да се доомесва с лютеницата или пюрето. Тъй като става голяма мацаница и на машината е по-удобно. След това се разстилат и навиват по същия начин и се поставят в машината, където втасват и се пекат.
Когато се премесва топката, която трябва да е червената, дали с лютеница или пюре, се слага малко от него и после се добавя брашно и така 3-4 пъти, докато се поеме от тестото и се постигне желаният цвят.