ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Хлябът – най-купуваната хранителна стока, поскъпна в Пловдив с 10 стотинки. Така белият нарязан „Симид” вече се продава по магазините между 1,20 и 1,40 лева, хляб „Здраве” - стана около 1,40 лева, белият ръчен – около 1,30 лева, малкият типов е по 0,80 лева, а големият – 1,20.
Отскоро доставчиците на хляб и тестени изделия започнаха да предупреждават, че ще има увеличение на цените. Стана обаче буквално от единия за другия ден, разказват собственици на хранителни обекти в Пловдив. Цените на едро на почти всички хлебопроизводители са с 10 стотинки отгоре, което автоматично се прехвърля върху клиентите.
Причините за ценовия удар са комплексни – заради сушата реколтата от пшеница тази година е по-слаба, въпреки че е с по-добри качества. България прибра около 1,5 млн. тона по-малко пшеница. Цената на суровината отдавна не само у нас, а и в Европа, върви нагоре. Според анализа на Министерство на земеделието и храните за една година пшеницата е сложила 20% отгоре. А мелничарите от поне месец ползват тазгодишна суровина.
В бранша има негласна формула при ценообразуването: 1:2:4. Ако цената на пшеницата е единица, то на брашното трябва да е удвоена, а на хляба – учетворена, обясняват логиката те, цитирани от "Марица". Продажната цена на хляба се определя от търговците, категорична е обаче Марияна Кукушева, председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите. У нас обикновено доставната му цена се придружава от между 8-40% търговска надценка, а потребителите доплащат и още 20% ДДС. Хлебопроизводителите настояваха данъкът да се намали, но това не се случи.


