Хората преди 10 000 години са считали киноа за свещено растение

Бомба

Хората преди 10 000 години са считали киноа за свещено растение

25508
на 22.09.2017
Хората преди 10 000 години са считали киноа за свещено растение
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Растението киноа  се смята за свещено и е с древен произход(според някои източници в Южна Америка са я използвали за храна още преди около 10 000 години). В цивилизацията на инките е една от трите основни култури наравно с царевицата и картофите. В продължение на хилядолетия присъства задължително във всекидневното им меню. Според легендата засаждането на полето с тази култура се превръщало в празник, а първите семена,които се съхранявали в специален златен съд, хвърлял вождът на племето.

препоръчано

Едногодишното растение е с широки листа, които могат да се използват за приготвяне на салата. На пръв поглед семената му приличат на пшеница или кускус, но са несравнимо по-пълноценна храна от тях. Отглежда се по склоновете на Андите, където я наричат дребен ориз. Използват я не само за храна, но и като лекарство – за облекчаване на болки и за по-бързо зарастване на рани. От нея произвеждат и алкохолна напитка, която по вкуса си прилича на бира.

Семената на растението са богати на белтъчини – 16,2%. Някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Освен чист белтък в тези малки зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини, минерали, желязо, калций и магнезий. Освен на белтъчини семената са ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна.Чаша суха киноа съдържа 318 калории.

Няма съмнение за ценността на този продукт и не е удивително, че диетолозите я уважават и препоръчват за консумация при хора с проблеми в храносмилането, спазващи диети,спортуващи , малки деца и бременни жени. По хранителните си качества се доближава до млякото.Половин чаша киноа осигурява денонощната порция от протеини, необходима на децата.

Киноата е царицата на зърнените култури, най-вече заради високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност, липсата на глутен и е идеална за всички, които са алергични към него.

Иначе вкусът на семената е неутрален, с лек орехов аромат. От тях се приготвят различни блюда, сервират се като гарнитура, основно ястие и десерт.

Преди употреба зърната трябва да се измият добре под течаща вода. Варят се като ориза – заливат се с вода в съотношение 1:2 и след като водата кипне, се оставят на слаб огън 15-20 минути. При варене киноа увеличава своя обем 4 пъти, като в средата зърното става прозрачно, а около него се образува малко кръгче. Всички рецепти с ориз, кускус или булгур могат да се приготвят и с киноа.Използва се вместо макаронените изделия, пекат хляб от него, приготвят се разнообразни блюда. Освен това може да се добавя и в супи вместо ориз или фиде-в Колумбия, Еквадор и Перу например са популярни бургери от киноа с орехи. Класифицират ги като бърза храна и местното население с удоволствие ги хапва на обяд. Бургерите се приготвят от киноа, лук, моркови, слънчогледово семе, бадеми, целина и се пържат в зехтин.

Някои казват, че за да свикнете с нова храна, трябва да я опитате около 10 пъти. Киноа може би ще ви допадне още след втората порция. Особено, като имате предвид колко полезни вещества съдържа.

Може да я добавяте в зеленчукова салата, да я хапвате подправени със соев сос, балсамов оцет и чесън.

 

 

 

kukuriak.com

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК