ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
На старта на сезона хотели и ресторанти масово търсят служители. Над 4200 са свободните работни места по родното Черноморие. Свободните позиции са заявени в бюрата по труда в цялата страна.
В навечерието на новия туристическия сезон по Южното Черноморие хотелиери и ресторантьори се оплакват от сериозен остър недостиг на персонал. Става дума не само за ръководни кадри и специалисти, но за по-нисшите етажи на обслужването.
Причината, която изтъкват хотелиери и ресторантьори, е, че въпреки доброто заплащане, което се опитват да предлагат на своите служители, много голяма част от тях тръгват да търсят работа зад граница, съобщава Нова телевизия.
Кадри липсвали, въпреки че заплатите тази година били с около 10% по-високи. Възнаграждението за сервитьор е между 500 и 700 лева. За администраторите то е по-високо - между 600 и 800 лева, а в кухнята професионален готвач може да взима между 1500 и 2000 лева.
Допълнителен бонус е безплатната храна, карта за пътуване или настаняване. По данни от Агенцията по заетостта свободните позиции в туризма в момента са над 4200. Най-много се търсят сервитьори, камериери, бармани и персонал за кухнята.
Заради недостига на квалифициран персонал много от хотелите няма да могат да отворят преди края на май. От бранша имат обяснение за проблема и то не е свързано със заплатите.


