Последвайте ни в Google News Showcase
Продължава тенденцията на поскъпване на храните на едро и през последната седмица. Това сочи индексът на тържищните цени, цитиран от БНР.
За последните седем дни общото поскъпване е малко над един процент.
Най-сериозното поскъпване през седмицата е при оранжерийните плодове и зеленчуци, което е характерно явление за сезона. При краставиците цената е по-висока с близо 12 % спрямо предходната седмица.
По-високи цени се наблюдават и при млечните продукти като краве сирене и кашкавал, както и някои видове месо.
По-евтини са цитрусовите плодове.
Обикновено разходите за храни и напитки заемат около половината от семейния бюджет на домакинствата.
Общото поскъпване на хранителните стоки е и сред водещите фактори за инфлацията.