Индия е страната, в която се готви с най-много подправки. Не се заблуждавайте обаче, че те винаги са люти. Всеки регион на страната слага различно количество пикантни добавки към ястията си. В повечето случаи се готви с готови смеси от различни билки. Почти всяко семейство в Индия има собствена рецепта за приготвянето на подобни комбинации. Една от найа-странни рецепти на този източен народ е сладоледът, който се приготвя с хляб.
Пиле Тандури
Необходими продукти
1 пиле
70 г кисело мляко
30 г гий или разтопено масло
1 глава лук
сокът от един лимон
5-6 скилидки чесън
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. смлян кардамон
1/4 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. смлян кимион
2 дафинови листа
1 ч.л. смлян кориандър
щипка джинджифил на прах
сол
Начин на приготвяне:
Измиваме пилето и правим няколко прореза. Поръсваме отгоре с лимоновия сок и го оставяме да престои половин час. На отделно място правим маринатата - от ситно нарязания лук и чесън, както и киселото мляко и подправките. Намазваме хубаво пилето и оставяме в хладилника за 6 часа. Печем в умерена фурна.
Лучени пръчици
Необходими продукти:
1 ч.ч. (235 мл) брашно от нахут
1 с.л. оризово брашно
1 ч.л. чили на прах
сол
1 щипка бакпулвер
1 с.л. масло
1/2 голяма глава лук
масло (олио) за пържене
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на ленти. В купа смесваме останалите съставки и добавяме 1 супена лъжица разтопено масло. Добавяме още ¾ чаши вода и разбъркваме.
Овалваме всяка лента в панировката. Пържим в дълбок тиган, загрят до средна температура до златисто-кафяво. Изцеждаме ги върху хартия, преди да ги поднесем.
Гарам масала
Необходими продукти:
1 малка пръчка канела
1 ч.л. черен пипер на зърна
6 карамфилчета
1 с.л. кардамом
2 ч.л. кориандър
2 ч.л. кимион на зърна
1 малък дафинов лист
1/3 ч.л. индийско орехче
Начин на приготвяне:
Запичаме на сух тиган кардамона, кариандъра и кимиона. Разбъркваме постоянно. Оставяме ги да изстинат добре и ги смиламе с блендер, заедно с останалите подправки. Можем и просто да ги смачкаме в хаванче. Съхраняваме ги в стъклен буркан. Тази комбинация се нарича буквално “горещи подправки”. Води до загряване на организма.
Бачура
Необходими продукти:
200 г брашно
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. олио
7 г суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. смлян кимион
80 мл топла вода
олио за пърженето
брашно за разточването
Начин на приготвяне:
Брашното, солта, кимиона и маята се смесват. Към тях добавяме киселото мляко и водата. Оставяме го да втаса. Премесваме тестото и разделяме на осем части. Разточваме на кръг всяка. След това пържим като мекици - в дълбок съд и силно сгорещено олио. Не се притеснявайте, ако при ваденето те са твърди. След като поседят навън, омекват.
Доматена закуска
Необходими продукти:
2 с.л. масло
1/2 ч.ч. грис
1/2 ч.л. синапено семе
1/2 ч.л. кимион
1/2 с.л. корен от джинджифил
1 малка люта чушка
1 домат
1 глава лук
Начин на приготвяне:
Запържваме половината от гриса в маслото, докато придобие златист цвят. В останалото масло слагаме семената от синап, след това добавяме и кимиона. Пържим, докато спрат да пукат. Добавяме джинджифила, както и нарязаната на ситно люта чушка и лука. След като лука стане прозрачен, добавяме доматите. След това гриса и сол на вкус. Долива се и една чаша топла вода. Оставяме на бавен огън, докато сместа поеме водата.
Кулфи сладолед
Необходими продукти:
600 мл пълномаслено мляко
740 мл кондензирано мляко
600 мл подсладено кондензирано мляко
8 филии хляб
3 ч.л. кардамон
щипка шафран
щипка сол
4 с.л. фино смлян шам фъстък
10 шушулки кардамон
3 пръчици канела
шам фъстък за поръсване при сервиране
Начин на приготвяне:
В пълномасленото мляко слагаме щипка шафран. В друга тенджера смесваме млеката, заедно с кардамона, солта и шам фъстъка. Канелата и шушулките кардамон слагаме в млечната смес, но в метална топка за чай, за да можем да ги извадим след приготвянето. Едва тогава се добавя млякото с шафрана. Кипваме го. Оставяме го да къкри още 15 минути. Разбъркваме непрекъснато и внимаваме да не загори. Изваждаме канелата и добавяме хляба. Веднага сваляме от котлона и оставяме хляба да се напои добре. Разбиваме с блендер и наливаме във форми. Оставяме ги за час в хладилника, после - във фризера.