ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Родните колбаси поскъпват. От януари до сега цените са скочили с 10-15%. Това показват данните на производителите. А прогнозите са, че цените ще продължат да вървят нагоре до края на годината. Причината е поскъпването с близо 35% на вносното сурово месо, което се използва в производството. Цената му ще продължи да расте на европейския пазар и през следващите месеци.
Засега поскъпване на килограм българско свинско в магазините не се усеща, но все повече хора се ориентират към пилешкото.
Месопреработвателните обясняват скока в цените на колбасите с този на суровините от Европа. Само за няколко месеца вносното месо е отчело ръст с близо 35%. Най-големият удар идва от Китай. Там заради заразата са избити милиони животни. Именно огромният недостиг на свинско в страната вдига и цените на световните борси.
„При такова голямо население, каквото е Китай, те, така или иначе, са един от основните купувачи на каквато и да е храна. След като има такъв спад на свинско месо, неизбежно е те да започнат да търсят от други места, съответно ще се вдигне потреблението на внос на това месо”, посочи Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.
Прогнозата е за ново повишение на цените до края на годината - с близо 50%.
„Когато видим цената от 7,50-8 лева вече да е 15-16 лева, ще си позволяваме свинско на трапезата, но в по-ограничени количества”, допълва Майорски.


