Последвайте ни в Google News Showcase
Продуктите, които съдържат какао, както и червеното вино могат да помогнат в битката с вирусните заболявания. Това установиха учени от Центъра по контрол е профилактика на заболяванията в САЩ, съобщават световните медии, цитирани от . woman.bg.
WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)
Според тях положителният ефект се дължи на съдържащия се в шоколада и виното ресвератрол.
Ресвератролът е фенолно съединение и е един от най-силните природни антиоксиданти. Съдържа се в някои растения като какаото и гроздето. С негова помощ те се защитават от гъбичките и бактериите. Изследователите добавили споменатото химическо съединение в култура от човешки клетки, заразени с вирус на кравешка вариола. Този инфекциозен агент е роднина на опасния вирус на едрата шарка, но той не е толкова смъртоносен и е често използван за експерименти.
Оказало се, че високите нива на ресвератрол в клетките са препятствали размножаването на вирусите в ранните стадии на тяхното развитие. Учените направили и експерименти с маймуни и установили, че ресвератролът също така е ефективен в борбата с вируса на маймунската вариола, която поразява приматите, включително и човека. Заболяването причинява смърт при 10% от заразените.