ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Черният боб, като типичен представител на бобовите култури, е изключително ценен, поради високото си съдържание на протеини и фибри. Културата съдържа и други ключови витамини и минерали, важни за поддържане на добро здравословно състояние.
Черният боб съдържа и голямо разнообразие от фитонутриенти като сапонини, антоцианини, кемпферол и кверцетин. Всички те притежават антиоксидантни свойства.
Съдържанието на желязо, фосфор, калций, магнезий, мед и цинк в черния боб допринася за изграждането и поддържането на структурата и здравината на костите. Калцият и фосфорът са важни за костната структура, докато желязото и цинкът имат основна роля по отношение на силата и еластичността на костите и ставите.
Ниските нива на натрий са от съществено значение за понижаване нивата на кръвното налягане, а в черния боб той далеч не е в изобилие. Бобовата култура е богата на елементи като калий, магнезий, калций, които естествено понижават нивата на кръвното налягане.
От данните на проучване се установява, че консумацията на фибри е полезна за хората, които страдат от диабет. При засегнатите от тип 1 се наблюдава понижаване на кръвната захар, а при страдащи от тип 2 се отчита още и подобряване в нивата на инсулина и липидите.


