Черният чесън успокоява болките и забавя стареенето

Здраве

Черният чесън успокоява болките и забавя стареенето

6614
на 07.06.2022
Черният чесън успокоява болките и забавя стареенето
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Черният чесън става все по-популярен. Разликата между него и белият не е само в цвета на скилидките, но и в текстурата и вкуса му. Освен това черният чесън има още по-здравословни свойства и след консумацията му няма неприятна миризма от устата.

препоръчано

За да се получи черен чесън, пресният бял чесън трябва да се ферментира. Това означава, че за около 60 дни зеленчукът трябва да узрее в специална камера, която се характеризира с висока температура и влажност. Така се променя не само вкусът, но и цветът и текстурата на чесъна. Черните скилидки са сладки и също стават меки и леко лепкави.

Черният чесън понякога наподобява с мириса и вкуса си на пушена слива. Можете да намерите в него, наред с други нотки на сушени кайсии, вкусове, наподобяващи соев сос или балсамов оцет.

Черен чесън - здравословни свойства

Чесънът, когато почернее, има не само различен вкус, но и здравословен ефект. В него съдържащите се активни вещества и минерали се усвояват по-добре от организма.

Основната съставка на черния чесън е S-алилцистеинът, който има силно антиоксидантно действие, така че ефективно неутрализира излишните свободни радикали.

Черният чесън е източник на магнезий, калций и цинк. Има положителен ефект не само върху имунната система, но и върху храносмилателната система и кръвообращението.

Освен това черният чесън понижава кръвното налягане, нивата на захарта, триглицеридите и холестерола в кръвта, а също така предотвратява инфаркти и инсулти.

Той забавя процесите на стареене, има положителен ефект върху външния вид на косата, кожата и ноктите, а също така стимулира и добавя енергия. Черният чесън може също да успокои болките в ставите, както и да намали риска от рак.

Как да приготвим черен чесън у дома?

Черен чесън може да се купи, но е възможно да се приготви и у дома. Струва си обаче да се има предвид, че този процес е дълъг. Състои се в съхраняване на бял чесън при температура от 60 градуса в продължение на шест седмици. Черният цвят се появява само след много дни на ферментация.

За какво да използваме черен чесън?

Черният чесън има уникален вкус и следователно работи чудесно в много ястия. Може да бъде добавка към супи и сосове, както и към салати, меса и тестени изделия. Освен това идеално подчертава вкуса на гювечи и яхнии. В заключение може да добавим, че консумирането на черен чесън е страшно полезно за човек и си струва да си го приготвим сами, въпреки дългият период на ферментация. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за втория ден на май - Раците си печелят врагове, трудности очакват Девите
ПИК TV x
Любен Дилов пред ПИК TV: Уж реномираната кантора на Лена е произвела дърводелско изделие за Корал?! Все едно да обереш къща и да си изпуснеш личната карта вътре (ВИДЕО) Любен Дилов пред ПИК TV: Уж реномираната кантора на Лена е произвела дърводелско изделие за Корал?! Все едно да обереш къща и да си изпуснеш личната карта вътре (ВИДЕО)
ново
Днес: 74
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК