ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Днес се чества Националният ден на еспресото. Успехът на напитката е неговият метод на приготвяне. Горещата вода под налягане и ситно смляното кафе, създават кафе с неповторим каймак.
Каймакът трябва да бъде плътен със златисто-кафяв, а понякога и леко червеникав цвят. Каймакът има сладък вкус, тъй като съдържа концентрирани захари и масла на еспресото. Тялото е средният слой и обикновено е с карамелено-кафяв цвят.
Историята на еспресото тръгва от Италия, тъмната напитка прави своя дебют в началото на 20 век, въпреки че кафето е част от италианския живот в продължение на векове. Известна италианската компания открива, че добавянето на пара с налягане при приготвяне на кафето води до по-силният му ефект, аромат и вкус. Напитката, произведена от машината в крайна сметка ще стане известна като еспресо, което означава "бързо” на италиански.
Първоначално кафе машините са имали професионално предназначение, а по-късно се пренасят и в домовете на хората. В наши дни, за доброто еспресо са важни 4 неща: правилното смилане на кафе на зърната, еспресо машината, смеската кафе и човекът, който го прави.
По случай празника, изпийте едно хубаво кафе с приятели, като може да добавите вкусен десерт.


