Цвеклото е сред зеленчуците, които оказват благотворно влияние върху здравето на човека. Причината е, че то съдържа редица хранителни вещества и съединения, които можем да си набавим само чрез него. Освен това то съдържа много ценни за здравето ни витамини и минерали, като магнезий, манган, желязо, мед, калий и витамини от групата В.
WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)
Цвеклото може да се консумира както сурово, така и варено, като термичната обработка не променя неговите ползи. Ето и четири от тях.
1. Цвеклото спомага регулирането на кръвното налягане. Учени са доказали, че консумацията му в сурово състояние или във вид на сок намалява риска от запушване на кръвоносните съдове и води до увеличаване проходимостта им, като така се подобрява циркулацията на кръвта. По този начин тя и полезните вещества достигат до всяко кътче на организма и най-вече до мозъка. Това спомага и за нормализиране на кръвното налягане. Съдържащите се в цвеклото фолиева киселина и бетаин намаляват и риска от сърдечно-съдови заболявания.
2. Цвеклото има и мощно противовъзпалително действие. Приемът му позволява на организма по-лесно да се освободи от натрупаните токсини. Сокът от цвекло помага при много и различни заболявания, допринася за правилното функциониране на бъбреците, намалява болките в ставите и е от полза и при други хронични заболявания.
3. Цвеклото е изключително полезно и за хората, които имат проблем със зрението. Това до голяма степен се дължи на съдържащите се в него лутаин и бета-каротин – елементите, които за много важни за здравето на очите.
4. Ниското съдържание на калории и мазнини прави цвеклото незаменим помощник в борбата с наднорменото тегло. То съдържа много вода, протеини и фибри, които спомагат доброто храносмилане и поддържането на оптимално тегло. Освен това цвеклото има свойството да повишава чувството за ситост и да намалява апетита.
Цвеклото може да се приема сурово или варено, под формата на свежа салата или сок, можете да го добавите в сутрешното си смути или да го приготвите на пара.